Ads Top

Bedrijven lopen risico op kostenpost van €20 miljard door nieuwe SEPA-betalingsregels

Europese bedrijven lopen het risico om miljarden euro’s te verliezen, doordat simpele betalingsfouten niet meer worden opgelost wanneer het nieuwe betalingssysteem SEPA ingevoerd wordt. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Experian, wereldwijde organisatie die ondersteunt bij het beheer van de risico’s en opbrengsten van commerciële en financiële beslissingen.
Het SEPA-betalingssysteem is ontwikkeld om de verwerking van binnenlandse en internationale betalingen te vereenvoudigen. De overgang naar dit systeem zorgt ervoor dat verouderde data en andere errors, die eerst door lokale oplossingen werden onderschept, niet meer worden gesignaleerd. SEPA wordt in februari 2014 verplicht voor landen in de Eurozone en vanaf 2016 is het verplicht voor landen daarbuiten die betalingen willen doen en ontvangen in euro’s.
Experian analyseerde ruim een half miljoen bankrekeningen van Europese bedrijven. Hieruit kwam naar voren dat 12 procent van de elektronische betalingen van en naar bedrijven in euro’s, fouten bevatten die een tijdige en kostenefficiënte transactie kunnen blokkeren wanneer de SEPA-wetgeving actief wordt. Slechts 65 procent van de euro-transacties wordt uitgevoerd met de volledig juiste accountdata. Daarnaast bleek dat 45 procent van de nieuwe SEPA-compliant International Bank Account Numbers (IBANs) van grote Europese organisaties niet de juiste Bank Identifier Codes (BICs) heeft om een transactie succesvol af te ronden.
Deze zaken zullen tot betalingsfouten leiden. Experian heeft berekend dat dit organisaties ongeveer €50 per mislukte transactie kost, wat zorgt voor extra kosten van meer dan €20 miljard per jaar. Een gemiddelde error rate van één op acht komt potentieel neer op een kostenpost van €600.000 voor een organisatie die zaken doet met 100.000 bankrekeningen.
Jonathan Williams, Director of Payment Strategies bij Experian: “Het SEPA-initiatief is een belangrijk onderdeel van de versterking van de financiële basis van de Eurozone. Met een verbeterde en efficiëntere end-to-end, straight-through verwerking van betalingen gaat SEPA-organisaties die handelen in euro’s zeker voordeel bieden. Wel zullen de errors in bankrekeninggegevens voor aanloopproblemen zorgen, aangezien lokale oplossingen - die tot nu toe effectief waren - niet meer gebruikt worden in het nieuwe, gemeenschappelijke systeem. Het is dan ook belangrijk dat Europese bedrijven hun accountdata analyseren, fouten oplossen en de informatie omzetten naar de juiste SEPA-standaard. Op deze manier kunnen ze garanderen dat leveranciers, partners en medewerkers op tijd betaald krijgen wanneer de nieuwe regels van kracht worden. Een vroege adoptie hiervan is cruciaal. Wanneer dit op het laatste moment aankomt, kunnen de SEPA-vereisten wel eens duur en storend worden.”

 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.