Ads Top

Eis: tot 4 jaar celstraf voor beleggingsfraude met wijnen

Het Functioneel Parket heeft vandaag celstraffen tot 4 jaar geëist tegen drie verdachten die beleggers hebben opgelicht met investeringen in een wijnbeleggingsfonds. De verdachten hebben via het beleggingsvehikel Bordeaux Advisory miljoenen euro's opgehaald bij investeerders met de belofte van een jaarlijks beleggingsrendement van ongeveer 30 procent.
Beleggers werden met mooie brochures, vertrouwenwekkende brieven en telefoongesprekken geïnteresseerd voor investeringen in ‘exclusieve' wijnen. Ongeveer 350 beleggers hebben in totaal 19,4 miljoen euro geïnvesteerd via Bordeaux Advisory. Het beleggingsfonds heeft in de praktijk vermoedelijk slechts 10 procent van de inleg daadwerkelijk geïnvesteerd in wijnen. Het overgrote deel van de inleg is waarschijnlijk opgegaan aan kosten of is verdwenen.
,,Halve waarheden en leugens zijn voorgehouden om te zorgen dat er gelden werden ingelegd,'' stelde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank Amsterdam. ,,Bordeaux Advisory is opgestart met slechts één doel: het oplichten van beleggers om er zelf financieel beter van te worden.''
Een van de gedupeerden betaalde bijvoorbeeld 1.120 euro voor een kistje wijn. Voor dat bedrag liet Bordeaux Advisory vermoedelijk wijn inkopen van 4,75 euro per fles. Dat is slechts 5 procent van het geïnvesteerde bedrag.
De twee mannen en de vrouw die terecht staan, worden verdacht van oplichting en witwassen. Tegen de 49-jarige hoofdverdachte uit Posterholt eiste de officier van justitie een onvoorwaardelijke celstraf van 4 jaar. Het Functioneel Parket vermoedt dat hij de baas was bij Bordeaux Advisory en fungeerde als drijvende kracht achter de beleggingsfraude. ,,Hij heeft de beleggers een rad voor de ogen gedraaid en voor eigen financieel gewin te grazen genomen.''
De officier heeft 2 jaar celstraf geëist tegen een 45-jarige vrouw uit Amsterdam. Zij was directeur van Bordeaux Advisory terwijl ze volgens het Functioneel Parket moet hebben geweten van de fraude. De derde verdachte is een 61-jarige man uit Londen. Hij hield zich volgens de officier van justitie voornamelijk bezig met het witwassen van de inleggelden. Ook tegen hem werd een gevangenisstraf van 2 jaar geëist.
Het Functioneel Parket waarschuwt niet-professionele beleggers dat ze zeer kritisch moeten kijken voordat ze investeren in beleggingsproducten. Wees altijd kritisch op voorgespiegelde rendementen en controleer bijvoorbeeld of een aanbieder voorkomt in de registers van de Autoriteit Financiële Markten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.