Ads Top

NMa: shoppen voor financiële producten loont

Shoppen loont, ook voor financiële producten, zoals een zorgverzekering, autoverzekering of hypotheek. De prijsverschillen zijn veel groter dan veel mensen denken, zegt toezichthouder NMa. De 15 financiële producten die consumenten het meeste afnemen, zijn door de NMa op een rij gezet en vervolgens is berekend hoeveel euro de consument kan besparen door  te shoppen. Uit de berekeningen van de NMa blijkt dat een gepensioneerd stel jaarlijks gemiddeld bijna 650 euro besparen en voor een jong stel met twee kinderen kan de gemiddelde besparing oplopen tot 1.000 euro per jaar. De NMa introduceert via Consuwijzer.nl een financieel besparingsoverzicht waarmee de consument via een paar muisklikken kan zien hoeveel geld zij kan besparen door te shoppen.
De NMa heeft de besparing berekend voor acht typen huishoudens. Voor het totaalpakket aan financiële producten die huishoudens afnemen, kan de besparing hoog oplopen. Omdat financiële producten over het algemeen voor een langere periode worden afgenomen, kan de totale besparing voor huishoudens oplopen tot enkele duizenden euro’s. Ook voor losse financiële producten kan de besparing aanzienlijk zijn. Voor een hypotheek ligt de gemiddelde besparing tussen 300 en 400 euro netto per jaar. Het exacte bedrag is afhankelijk van het type hypotheek. De maximale besparing kan zelfs oplopen tot jaarlijks 800 euro. De NMa constateert dat bij sommige producten (doorlopende reisverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering) de prijs van de minst voordelige aanbieder twee tot zelfs drie keer zo hoog is als de prijs van de voordeligste aanbieder.
“Zeker tijdens een economische crisis is het goed om te weten dat er geld te besparen valt door te shoppen. Consumenten spelen daarnaast een cruciale rol, want door slim te shoppen, stimuleren zij de concurrentie tussen bedrijven om de gunst van de klant. Zonder druk van consumenten wordt er minder geïnnoveerd en zouden prijzen hoger zijn,” licht Henk Don, NMa-bestuurslid de resultaten toe.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.