Ads Top

'Aandeelhouderskapitalisme beperkt ontwikkeling bedrijfsleven'

Terwijl managers links en rechts bezig zijn om te reorganiseren en te saneren, vernietigen zij onbewust en onbedoeld vele miljarden aan kapitaal. Dit kapitaal in de vorm arbeidersmotivatie en -effectiviteit wordt nog te veel onderschat in de waardeontwikkeling van een organisatie. "Dit eenzijdig sturen op aandeelhouderswaarde heeft ons de afgelopen tien jaar niet verder gebracht dan een wereldwijde economische crisis," concluderen auteurs Geelhoed, Samhoud en Smolders in het nieuwe boek 'Wat is onze naam waard?'. "Een nieuw perspectief is noodzakelijk."
Dit nieuwe perspectief noemen ze stakeholderskapitalisme. 'Omdat aandeelhouderskapitalisme zijn langste tijd heeft gehad, dient het plaats te maken voor een model waarbij waardecreatie voor alle stakeholders wel centraal staat,' licht Salem Samhoud verder toe. Met stakeholderskapitalisme leren managers en leiders veel beter blijvende resultaten en waarde te creëren met de organisatie. En dat bereiken ze alleen door waarde te creëren voor alle stakeholders: klanten, medewerkers, aandeelhouders en de samenleving als geheel.
Geelhoed: 'Zo blijkt uit onderzoek van Raj Sisodia, Marketing Professor aan de Bentley Universiteit, dat stakeholderskapitalisme bedrijven financieel gezien acht keer beter maakt dan de S&P 500-idex en drie keer beter dan de legendarische Good to great-bedrijven.'
In het boek betogen ze dat hoog gemotiveerde, loyale en productieve medewerkers méér waarde leveren aan klanten die dit vervolgens omzetten in trouw, koop- en ambassadeursgedrag. Dit vertaalt zich op zijn beurt in excellente financiële resultaten, waarmee de organisatie weer in staat is om de medewerker nóg verder aan zich te verbinden.
Bij het creëren van blijvende waarde onderscheidt het drietal drie verschillende golven: leid, manage en market de waarde. Elk van die golven levert een fundamentele bijdrage aan de waarde van een organisatie. Deze drie waardegolven vormen het raamwerk voor het boek 'Wat is onze naam waard?'.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.