Ads Top

Voorbereid belastingaangifte doen? Doe de OndernemersCheck

Vanaf 1 maart is het weer tijd voor de belastingaangifte. Heb je een bedrijf en ben je als zzp’er, freelancer of mkb’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)? Dan is het goed om na te gaan of je óók ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, voordat je de aangifte inkomstenbelasting 2023 doet. Want dat heeft gevolgen voor hoe je aangifte doet. Controleren of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting doe je met de OndernemersCheck van de Belastingdienst.
 
Ben je ondernemer? En sta je ingeschreven bij de KVK? Dat betekent niet automatisch dat de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Want daarvoor geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld over de continuïteit van je bedrijf. Met de OndernemersCheck controleer je met enkele eenvoudige vragen snel en anoniem of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet.
 
Benieuwd naar de resultaten van de OndernemersCheck? Dit zijn de twee mogelijke uitkomsten:
Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je doet dan aangifte als ondernemer. Vul je inkomsten in als ‘Winst uit onderneming’. Mogelijk kun je gebruikmaken van extra aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek of de mkb-winstvrijstelling.
 

Je bent géén ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je doet dan ook belastingaangifte, maar als particulier. Je inkomsten geef je in de aangifte op als ‘Inkomsten uit overig werk’.
 
Blijkt uit de OndernemersCheck dat de Belastingdienst je ziet als ondernemer óf moet jij je inkomsten aangeven als inkomsten uit overig werk? Neem op dinsdag 5 maart om 20:00 uur deel aan het webinar ‘Invullen aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers’. Tijdens het webinar laten medewerkers van de Belastingdienst aan de hand van twee voorbeelden zien hoe je zelf jouw inkomsten als winst uit onderneming of als inkomsten uit overig werk in de aangifte inkomstenbelasting invult. Wil je het webinar bekijken? Schrijf je in via deze link. Heb je het webinar gemist? Dan kan je het webinar na afloop ook terugkijken.
 
De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Heb je vragen over de aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst biedt hulp aan, bijvoorbeeld via sociale media of lokale steunpunten. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.