Ads Top

BrightPensioen is B Corp gecertificeerd


BrightPensioen mag zich vanaf vandaag B Corp noemen. De B in B Corp staat voor ‘benefit for all’. De B Corp community bestaat uit bedrijven die zich actief inzetten ten goede van mensen, leefgemeenschappen en de planeet. Een B Corp moet voldoen aan hoge, geverifieerde normen op het gebied van sociale- en milieu-impact, accountability en transparantie.

B Corp word je dus niet zomaar. Op de onderdelen governance, medewerkers, community, milieu en klanten worden bijna 200 vragen gesteld. Minimaal 80 punten zijn nodig om het certificaat te behalen. De maximale score is 200 punten. BrightPensioen haalde een score van 96.3. Maar er is dus ook ruimte voor verbetering. Dat is precies wat B Corp beoogt, aanzetten om het steeds beter te doen.                    

Op dit moment mogen meer dan 8.000 bedrijven wereldwijd, waarvan 360 in de Benelux, zich B Corp noemen. Een greep uit Nederlandse B Corps: Triodos Bank, Swapfiets, Tony Chocolonely, Fairphone, Auping, The Good Roll, Johnny Cashew, Dopper, Moyee Coffee en Seepje.

BrightPensioen is opgericht om het gebruikelijke verdienmodel - een percentage van het vermogen - ter discussie te stellen en op de schop te nemen. Dit verdienmodel is niet transparant en kan leiden tot perverse prikkels. Dit heeft in het recente verleden tot grote problemen (woekerpolissen en woekerpensioenen) geleid. Hierdoor is het vertrouwen in financiële instellingen flink gedaald. BrightPensioen wil dit herstellen door een eerlijker en transparanter verdienmodel te introduceren. Door een vaste jaarlijkse vergoeding te rekenen die los staat van het vermogen. Dus hoe groot het vermogen ook wordt; de klant blijft hetzelfde betalen. BrightPensioen zou graag zien dat meer aanbieders dit eerlijkere verdienmodel gaan kopiëren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, komt doordat het traditionele verdienmodel veel lucratiever is.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.