Ads Top

1,75 miljoen euro boete voor Tinka wegens onverantwoorde kredietverstrekking

De AFM heeft marktbreed onderzoek gedaan naar verantwoorde kredietverstrekking, waarbij per aanbieder risicogestuurd 10 dossiers tegen het licht zijn gehouden. Ook bij Tinka zijn op die manier 10 dossiers geselecteerd, waarbij werd gekeken naar de periode van juli tot en met december 2021.

Uit het onderzoek blijkt dat Tinka (lange tijd onderdeel van Wehkanp) bij 7 van de 10 onderzochte dossiers te weinig informatie inwon over de financiƫle positie van klanten en bij 2 van de 10 onverantwoord krediet heeft verstrekt. Deze overtredingen zijn grotendeels terug te voeren op het beleid en de processen van Tinka.

Een aanbieder van krediet heeft de verplichting om informatie in te winnen over de financiĆ«le positie van de klant, voordat een overeenkomst wordt aangegaan. Als blijkt dat het krediet onverantwoord is, mag het niet worden verstrekt. Specifiek voor consumptief krediet is deze open norm nader ingevuld in de ‘Leennormenmethodiek’. De AFM ziet erop toe dat een afwijkende invulling van deze norm minimaal dezelfde zichtbare bescherming biedt tegen overkreditering als de leennormen in de Gedragscodes van de brancheorganisaties, dit was bij Tinka niet het geval. De AFM verwacht van alle kredietaanbieders dat zij minimaal hetzelfde beschermingsniveau bieden aan consumenten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.