Ads Top

Dekkingsgraad pensioensector gedaald

In het vierde kwartaal van 2023 is de dekkingsgraad van de pensioensector gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen meer is toegenomen dan de waarde van de beleggingen. De totale beleggingen zijn toegenomen met 141 miljard naar 1.564 miljard euro, terwijl de totale verplichtingen met 210 miljard zijn toegenomen naar 1.365 miljard.

De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiƫle positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding weer tussen de beleggingen de verplichtingen.

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 114,6 procent: een daling ten opzichte van het vorige kwartaal van 8,5 procentpunt. De dekkingsgraad ligt daarmee onder het niveau van 115,8 procent van een jaar geleden. Deze verandering is mede te verklaren door de toegekende indexatie in het afgelopen jaar.

De beleidsdekkingsgraad vertoont een daling van 0,5 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de twaalf maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het vierde kwartaal van 2023 lager waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.