Ads Top

Rabobank behaalt nettowinst van 4.377 miljoen in 2023

Tegen de achtergrond van toenemende geopolitieke spanningen, historische renteverhogingen en een afkoelende wereldeconomie, heeft Rabobank in 2023 een nettowinst van 4.3 miljard euro behaald. Dit resultaat is te danken aan de relatief hoge rente-inkomsten en sterke bedrijfsprestaties.

Tegelijkertijd ontwikkelden de kosten voor kredietverliezen zich richting een normaler niveau.

In 2023 heeft Rabobank EUR 400 miljoen beschikbaar gesteld om klanten, leden en medewerkers te helpen bij de transitie naar een duurzamere toekomst. Hiervan is 40 miljoen bestemd voor het jaarlijkse coöperatieve dividend van de bank; de overige 360 miljoen is bestemd voor vijf nieuwe coöperatieve initiatieven van Rabobank. Zo biedt Rabo hypotheekklanten met een woning (energielabel G of F) met een lening.

Rabobank profiteerde in 2023 van de hogere rentestanden en boekte een sterke nettowinst van 4.377 miljoen vergeleken met 2.403 miljoen in 2022. De kosten voor kredietverliezen kwamen uit op 727 (2022: 344) miljoen ofwel 17 basispunten van de gemiddelde leningenportefeuille. Dit is lager dan het langjarige gemiddelde en duidt op de terugkeer naar meer normale niveaus. Alles overziend, blijft de kwaliteit van Rabobanks leningenboek goed.
 
De totale inkomsten namen toe met 31 procent. De hoge rente-inkomsten waren een drijvende kracht achter deze toename. Hogere marges op toevertrouwde middelen compenseerden ruimschoots de margedruk op de activazijde, die met name zichtbaar was bij nieuwe hypotheken. Commissie- en provisie-inkomsten waren stabiel op 2,1 miljard.

Terwijl de wereldwijde vraag naar leningen gematigd bleef, nam de omvang van de kredietverlening door Rabobank aan de private sector licht toe tot 434 miljard. Ondertussen groeide de wereldwijde Food & Agri-portefeuille van Rabobank met 1% tot 114,8 miljard. Rabobank wist haar positie op de Nederlandse hypotheekmarkt verder uit te bouwen met een marktaandeel van 19,3 procent (2022: 17,3%). Al met al nam de hypotheekportefeuille licht toe met 0,8 miljard tot 193,8 miljard.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.