Ads Top

Toename aantal valse eurobiljetten in Nederland

In de eerste helft van 2013 is het aantal valse eurobiljetten in Nederland toegenomen. In de periode van januari tot juli 2013 zijn 19.400 valse biljetten onderschept en geregistreerd. Dit is 18% meer dan de 16.400 valse biljetten die in de tweede helft van 2012 werden aangetroffen. Het aantal valse biljetten in het eerste halfjaar 2013 is 49% meer ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Midden vorig jaar lijkt een einde te zijn gekomen aan de medio 2009 ingezette daling van het aantal in Nederland circulerende valse eurobiljetten. Het risico op het ontvangen van een vals biljet blijft echter erg laag.
Wereldwijd is het aantal valse eurobiljetten eveneens toegenomen. De Europese Centrale Bank (ECB) meldde vanmorgen in een persbericht dat het afgelopen half jaar 317.000 valse biljetten zijn aangetroffen. Dat is een toename van 13% ten opzichte van het tweede halfjaar 2012 en een toename van 26% ten opzichte van het eerste halfjaar 2012. De valse biljetten die zowel in Nederland als in de andere Europese landen het meest uit circulatie worden gehaald, betreffen de coupures EUR 20 en EUR 50.
De eurobiljetten zijn door de echtheidskenmerken goed beschermd tegen vervalsing. Het blijft wel belangrijk dat het publiek alert is en kennis heeft van de echtheidskenmerken. Echte bankbiljetten zijn eenvoudig te herkennen volgens de “voel-kijk-kantel-methode”. Informatie hierover is te vinden op de DNB-webpagina Echtheidskenmerken van eurobankbiljetten, waarin ook verwijzingen staan naar de ‘Eurobiljet app’ en het computerprogramma ‘Echt of vals’.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.