Ads Top

Ondernemers: MKB-fonds verzekeraars goede stap

VNO-NCW en MKB-Nederland juichen het voornemen van verzekeraars toe om de komende drie jaar 170 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de financiering van kleine kredieten aan het mkb. De stokkende kredietverlening door banken is een belemmering voor groei. Ieder serieus alternatief is dus welkom, aldus de ondernemersorganisaties.
De toezegging van de verzekeraars maakt onderdeel uit van het rapport van een commissie onder leiding van Delta Loyd-topman Niek Hoek, die in opdracht van het ministerie van EZ mogelijke oplossingen voor de kredietverlening aan het mkb in kaart heeft gebracht.
VNO-NCW en MKB-Nederland hadden al eerder bepleit om daarvoor (ook) vermogen van verzekeraars en pensioenfondsen in te zetten. De oprichting van een mkb-investeringsfonds waartoe een aantal verzekeraars nu heeft besloten, zien zij als een goede stap voor nu; ze hopen dan ook op een snelle realisatie. Als de economie straks weer aantrekt en bedrijven weer meer gaan investeren, zal dit fonds alleen echter niet voldoende zijn.
Positief staan de ondernemersorganisaties ook tegenover de ideeën van de commissie-Hoek om het eigen vermogen van mkb-bedrijven te versterken. Dat staat door de crisis onder druk en versterking ervan maakt bancaire financiering ook weer gemakkelijker.
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden de voorstellen een veelbelovende eerste aanzet om pensioen- en verzekeringsgelden in te zetten voor de Nederlandse economie. Zij hopen dat verzekeraars en pensioenfondsen ook snel met het kabinet tot een akkoord komen over de financiering van hypotheken. Als verzekeraars en pensioenfondsen meer beleggen in hypotheken, ontstaat bij de banken meer ruimte voor kredietverlening aan het mkb.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.