Ads Top

Nederland koploper in mobiel bankieren

Uit internationaal onderzoek van ING naar mobiel bankieren, social media en omgaan met geld, blijkt dat Nederland binnen Europa nummer 1 is op het gebied van mobiel bankieren. Van alle 12 onderzochte landen kent Nederland de meest ontwikkelde markt voor mobiel bankieren. Op nummer 2 staat Luxemburg, gevolgd door Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hekkensluiter is Roemenië. ING vroeg bijna 12.000 mensen in 12 Europese landen – van wie ongeveer 1.000 Nederlanders - hoe zij nieuwe mobiele technologie gebruiken.
Jongeren onder de 35 jaar zetten vaak de toon voor toekomstige ontwikkelingen. Uit het onderzoek blijkt dat dit ook geldt voor mobiel bankieren. De leeftijdsgroep die het meest mobiel bankiert, is tussen de 25 en 34 jaar. Dat geldt voor Europa, maar zeker voor Nederland. Hier maakt 63% van de 25-34 jarigen gebruik van mobiel bankieren, tegenover 40% van de Nederlanders boven de 45 jaar. Een op de vier jongeren (18-24 jaar) gebruikt minstens één keer per dag mobiel bankieren. Voor de Nederlanders die nog niet mobiel bankieren - vooral vrouwen en 55-plussers - is de belangrijkste reden hiervoor dat zij nog geen smartphone of tablet hebben.
Nederlandse gebruikers geven aan dat zij door mobiel bankieren nu anders met hun geld omgaan.Vooral jongeren (74%) hebben het gevoel ‘meer controle’ over hun geld te hebben. Maar liefst 87% van de 18-24 jarigen checkt hun saldo vaker sinds zij mobiel bankieren. Het vaker raadplegen van de rekening heeft als positief gevolg dat ongeveer een kwart (27%) van de mobiel bankierders minder rood staat en ook meer spaart (23%). Ook worden rekeningen vaker op tijd betaald door een derde van de Nederlanders die mobiel bankieren.
Naast mobiel bankieren heeft het onderzoek van ING ook gekeken naar social media en hoe mensen omgaan met geld. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks de technologische ontwikkelingen, het gebruik van cash nog steeds wordt gezien als een belangrijke manier om controle te houden over de uitgaven. Van de Nederlanders geeft 26% aan dat zij met contant geld betalen wanneer zij winkelen. Hierbij is een opvallend verschil zichtbaar tussen mannen en vrouwen: 22% van de Nederlandse mannen geeft aan cash te gebruiken tegen 30% van de Nederlandse vrouwen. De helft van de Europese consumenten uit het onderzoek geven aan dat zij cash gebruiken wanneer zij winkelen, omdat het gemakkelijker te zien is of ze zo teveel geld uitgeven.
Social media spelen een belangrijke rol in de interactie met de bank. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Europeanen social media gebruiken voor het vinden van algemene informatie (39%), gevolgd door het indienen van een klacht (32%) en hulp zoeken of in contact komen met een medewerker van de bank (31%). Facebook, Twitter en fora zijn geliefd, maar mond tot mond reclame is nog altijd de beste aanbeveling. Op de vraag waarover een bank zou moeten berichten via social media geeft 70% aan dat zij van de bank het liefst spaartips krijgen en informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (61%). Het betalen via social media is niet het eerste waar respondenten aan denken, toch verwacht 40% van de mensen onder 35 jaar dat de bank dit mogelijk zal maken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.