Ads Top

DNB verlaagt buffereis banken om kredietverlening te ondersteunen

DNB verlaagt de systeembuffers voor banken vanwege de coronacrisis. De systeembuffers worden verlaagd van de huidige 3 procent van de mondiale risicogewogen blootstellingen, naar 2,5 procent voor ING, 2 procent voor Rabobank en 1,5 procent voor ABN Amro. De invoering van een ondergrens voor de risicoweging van hypothecaire leningen wordt uitgesteld.

De Nederlandse bankensector is goed gekapitaliseerd. Banken hebben de afgelopen jaren veel extra buffers opgebouwd, mede door de strengere kapitaal- en liquiditeitseisen die DNB heeft opgelegd sinds de financiële crisis. Deze buffers hebben de schokbestendigheid van banken vergroot. Hierdoor zijn ze beter in staat om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus op te vangen. Dat schrijft DNB.

Door beide maatregelen valt ruim 8 miljard euro aan kapitaal vrij. Hierdoor kunnen banken bij oplopende verliezen krediet blijven verstrekken aan de reële economie.

Het totale effect op de kredietverlening kan oplopen tot maximaal 200 miljard. Het is dan ook nadrukkelijk de bedoeling dat dit vrijvallende kapitaal wordt gebruikt om de kredietverlening te ondersteunen, en niet voor uitbetaling van dividend of inkoop van eigen aandelentuatie gebruikmaken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.