Ads Top

Bankwijzer: Banken pakken ongelijkheid tussen vrouw en man niet aan

Nederlandse banken schieten zwaar tekort in hun aanpak van de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Dit blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Aanleiding is Internationale Vrouwendag aanstaande zondag.

Vier van de zeven onderzochte banken, ABN Amro, ING, NIBC en Van Lanschot, halen het wettelijk streefcijfer van minimaal 30 procent vrouwen aan de top niet. De Volksbank, Rabobank en Triodos voldoen hier wel aan.
Vrijwel geen van de banken komt op voor vrouwenrechten bij bedrijven waar ze in investeren.

ABN Amro, ING en Rabobank lenen bij elkaar miljarden dollars in 10 mijnbouw-, elektronica-, papier- en kledingbedrijven waar het risico op geweld tegen vrouwen groot is en de gezondheid van vrouwen gevaar loopt. Zo is de mijnbouw berucht als het gaat om het schenden van vrouwenrechten rond mijnen. Vrouwen krijgen er bijvoorbeeld vaak te maken met gevaarlijke chemicaliën en geweld.

ING leent ruim 2 miljard dollar aan drie onderzochte mijnbouwbedrijven, ABN Amro 1,7 miljard dollar aan drie mijnbouwbedrijven, Rabobank 1,1 miljard in een bedrijf. Geen van deze banken rapporteert in jaarverslagen of mensenrechtenrapporten of men deze klanten en bedrijven aanspreekt op het aanpakken van ongelijkheid of het beschermen van de gezondheid en mensenrechten van vrouwen.

De Volksbank en Triodos eisen van bedrijven waarin zij beleggen dat zij een ‘zero tolerance’-beleid hanteren op discriminatie van vrouwen. Andere banken doen dit niet. Geen enkele bank heeft beleid dat specifiek gericht is op bevordering van alle aspecten van gelijkstelling van mannen en vrouwen, ondanks de heldere aanbevelingen hiertoe van het VN-agentschap UN Women.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.