Ads Top

‘Contant of pin? Wie betaalt, bepaalt’

De meeste winkeliers bieden hun klanten de keuze hoe zij hun aankopen wensen af te rekenen. Hoewel consumenten vaker met de pinpas betalen dan contant, is contant geld nog altijd het meest geaccepteerde betaalmiddel: 96 procent van de winkeliers accepteert cash en 82 procent de pinpas. Ook verwachten de meeste winkeliers in 2022 nog steeds contant geld te accepteren. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim duizend retailers in opdracht van DNB.

Consumenten kunnen bij vrijwel alle winkels, marktkramen, horecagelegenheden en benzinestations terecht met contant geld en bij de meeste ook met hun pinpas. Er zijn wel verschillen tussen sectoren. Bij benzinestations is de acceptatie van cash en pin het hoogst, gevolgd door de (grootschalige) detailhandel. In de amusementssector is zowel de acceptatie van cash als pin het laagst met respectievelijk 87 en 55 procent. De meeste winkeliers accepteren overigens wel een van deze betaalmiddelen. Slechts enkelen accepteren geen van beiden, zij sturen hun klanten een rekening.

Het zijn vaak nieuwe ondernemers die hun zaak net geopend hebben, die alleen elektronische betalingen accepteren. Zij zien af van cash, omdat zij het afstorten van cash te veel gedoe vinden en vanwege veiligheidsrisico’s van cash. De meeste van hen zijn overigens coulant tegen klanten die alleen cash bij zich hebben. Ze laten hen op rekening betalen of toch contant afrekenen. Een kwart zegt de klant dan te weigeren.

Aan winkeliers die cash accepteren, is gevraagd hoe groot zij de kans achten dat zij dit binnen een jaar en binnen vijf jaar niet meer zullen doen. De meeste retailers verwachten dat zij de komende 12 maanden contant geld zullen blijven accepteren. Zij achten de kans dat zij geen cash meer zullen accepteren op gemiddeld 2 procent. Benzinestations schatten deze kans in op 0 procent en marktkooplui op 5 procent. Voor de wat langere termijn, in 2022, ligt deze kans wat hoger met een gemiddelde van 10 procent. De grootschalige detailhandel schat deze kans het hoogst in, namelijk op 14 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.