Ads Top

BNG Bank passeert grens van 5 miljard euro duurzame obligaties

BNG Bank heeft bij internationale beleggers de afgelopen weken twee duurzame obligaties geplaatst ten behoeve van kredietverlening aan gemeenten en woningcorporaties. In totaal heeft de bank sinds 2014 acht duurzame obligaties ter waarde van 5,2 miljard euro geplaatst op de kapitaalmarkt, waarmee ze op dit terrein behoort tot de meest vooraanstaande banken in Nederland.

BNG Bank financiert met de opbrengst de meest duurzame gemeenten en woningcorporaties van Nederland. De partijen worden geselecteerd aan de hand van een methodologie die is ontwikkeld door Telos, het centrum voor duurzame ontwikkeling van de Universiteit van Tilburg. De gemeenten of woningcorporaties die in hun categorie het meest duurzaam zijn, worden gekoppeld aan een (euro)lening uit de opbrengst van deze obligatie. Zo wordt de opbrengst van de deze week uitgegeven ‘Sustainability Bond’ van 750 miljoen euro gebruikt voorleningen aan 125 Nederlandse gemeenten die in hun categorie (bijvoorbeeld: grootste of kleinste gemeenten, agrarische gemeenten of voormalige industriële gemeenten) het best scoren op duurzaamheid.

De systematiek van Telos is gebaseerd op de 17 Sustainable Development Goals of ‘Global Goals’ die zijn ontwikkeld door de Verenigde Naties. Telos heeft 14 van de 17 Global Goals bij gemeenten kunnen meten. In de periode 2014-2018 is de score van gemeenten op vrijwel alle doelen stabiel gebleven dan wel verbeterd. BNG Bank stimuleert zelf, samen met de VNG, de invulling van de Global Goals door gemeenten. Zo is de bank in gesprek gegaan met gemeentebestuurders over duurzaamheid, onder meer tijdens vier lokale inspiratiebijeenkomsten en tijdens een landelijke bijeenkomst in de ‘Climate Planet’ in Utrecht. Daarnaast heeft de bank lokale ondernemers uitgedaagd om hun duurzame ideeën te pitchen tijdens een ‘Global Goals Social Impact Challenge’. De finale daarvan is komende woensdag 28 november bij de VNG in Den Haag. De winnaar komt in aanmerking voor financiering door BNG Bank of het BNG Duurzaamheidsfonds.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.