Ads Top

Steeds meer Nederlanders doen belastingaangifte zelf


65 procent van de Nederlanders vult dit jaar zelf de aangifte inkomstenbelasting in, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dit is iets meer dan het jaar hiervoor (64 procent). Het percentage steeg de afgelopen jaren licht.

In 2014 deed 54 procent van de Nederlanders het zelf. Veel meer mannen (74 procent) dan vrouwen (56 procent) vullen zelf de aangifte in.

De Consumentenbond ondervroeg 1022 Nederlanders naar het invullen van hun belastingaangifte. Opvallend is dat een ruime meerderheid (73 procent) van de mensen die zelf aangifte doet, het prettiger vindt om aangifte te doen op de digitale manier, in plaats van de papieren aangifte van vroeger.

Ook vindt 59 procent van de mensen die zelf aangifte doet dit via ‘Mijn Belastingdienst’ makkelijker dan toen ze het aangifteprogramma nog moesten downloaden. De grootste verbeteringen die ze ervaren, zijn de vooraf ingevulde gegevens en het feit dat ze nu sneller klaar zijn.

De helft van de ondervraagden die zelf aangifte doet, vindt dit niet moeilijk. Bij degenen die er wel moeite mee hebben, komt dat vaak door de aftrekposten anders dan de eigen woning. Die posten staan al jaren op nummer 1 bij de vraag wat lastig is om zelf in te vullen. Die aftrekposten zijn niet vooraf ingevuld in de aangifte. Consumenten moeten zelf de benodigde informatie verzamelen en daarbij zorgen dat zij geen kosten vergeten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.