Ads Top

'Afpakken crimineel geld kan effectiever'

D66 wil dat het afpakken van crimineel vermogen sneller gebeurt. Het afpakken van crimineel geld vindt nu doorgaans pas na de strafzaak plaats. Het uitgangspunt zou moeten zijn dat de zogenoemde ontnemingszaak gelijktijdig met de strafzaak wordt afgehandeld. Dat principe van de strafzaak en ontneming gelijktijdig afdoen, wil D66 vastleggen in de wet.

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen: “Nu kan het jaren duren voordat door misdaad verkregen vermogen wordt afgepakt, terwijl criminelen hier doorgaans het hardst door worden getroffen. Soms duurt het zelfs tot acht jaar na de veroordeling. Maak van gelijktijdige behandeling de hoofdregel, dan wordt crimineel geld sneller afgepakt.”

Bij een strafzaak maakt het OM een schatting van de ‘criminele winst’ op basis van informatie van de politie. De vordering hangt dus aan de strafzaak, maar in de praktijk zie je dat de vordering pas na afhandeling van de strafzaak wordt behandeld. Dat is weinig efficiënt. Het leidt tot onnodige vertraging. Daarom wil D66 dat de strafzaak en ontnemingszaak gelijktijdig worden afgerond. Groothuizen: “Hiermee voorkom je onnodige vertraging, die bijvoorbeeld ontstaat omdat getuigen eerst in de strafzaak worden gehoord en na de veroordeling wéér gehoord moeten worden voor de vordering.”

In de praktijk vraagt het OM hier al lange tijd om. D66 roept het kabinet op zo spoedig mogelijk werk te maken van dit probleem. Groothuizen wil daarnaast ook vaste termijnen opnemen voor de schriftelijke rondes die bij een vorderingsverzoek komen kijken. Groothuizen: “Zowel voor de verdediging als het OM is uitstel vragen meer de regel geworden dan uitzondering. Als er wettelijke termijnen zijn, maakt iedereen meer tempo.”


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.