Ads Top

Contant betalen helpt tieners verstandig om te gaan met geld

Veel tieners die liever contant betalen dan met de pinpas vinden dat het betalen met contant geld hen helpt bij het verstandig omgaan met hun geld. Dat blijkt uit een onderzoek van DNB in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam naar het betaalgedrag van tieners.

Waarom tieners met een voorkeur voor cash hiermee het liefst betalen, verschilt per leeftijdscategorie, zo blijkt uit het onderzoek. Zo geven 12-14-jarigen het vaakst aan dat ze contant betalen makkelijk vinden en dat ze dit uit gewoonte doen. De groep van 15-17-jarigen geeft vooral aan dat betalen met biljetten en munten hen laat zien hoeveel geld zij al hebben uitgegeven, gevolgd door gemak.

Tieners die net volwassen zijn geworden (18-20 jarigen) noemen het vaakst dat contant betalen hen laat zien hoeveel geld ze hebben uitgegeven en dat zij minder geld uitgeven als zij hun aankopen contant betalen dan wanneer ze deze zouden pinnen. Tieners van alle leeftijden die het liefste pinnen, doen dit omdat zij dit de makkelijkste en snelste manier van betalen vinden.

Hoe ouder tieners zijn, des te groter de kans is dat zij liever met de pinpas betalen dan met munten en biljetten, zo blijkt verder. De meeste kinderen (57%) van 12-14 jaar betalen hun aankopen in winkels, kantines, enz. graag met contant geld, 38% heeft een voorkeur voor de pinpas, en de overige 5% betaalt alleen bedragen van minder dan EUR 5 het liefst contant en hogere bedragen met de pinpas. Bij de 15-17-jarigen betaalt 35% graag alle aankopen contant en prefereert 55% de pinpas, en bij de 18-20-jarigen heeft 24% een voorkeur voor contant en 67% voor de pinpas.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.