Ads Top

AFM wijst vergelijkingssites op regels adviesdienstverlening

Als vergelijkingswebsites hun klanten financiële producten laten vergelijken, kan er sprake zijn van adviseren volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft). Ook als de indruk wordt gewekt dat het om ‘execution only’-dienstverlening gaat.

Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM wijst vergelijkingssites daarom op de regels over adviesdienstverlening.

In het algemeen geldt dat informatie gezien wordt als een aanbeveling als er sturing vanuit gaat, dus als er (impliciet) een mening over de informatie wordt gegeven. Dit is bijvoorbeeld het geval als de klant een specifieke oplossing gepresenteerd krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van een top 3 van producten.

Ook moet een vergelijking ’persoonlijk’ zijn om te kwalificeren als advies. Dat wil zeggen dat de website persoonlijke informatie van klanten uitvraagt en de uitkomst van de vergelijking afhangt van deze gegevens. Persoonlijk kan ook inhouden dat bij de klant de indruk wordt gewekt dat het persoonlijk is.

Vergelijkingswebsites die adviseren moeten vanzelfsprekend beschikken over de relevante vergunning(en). Anders mag er via de website geen adviesdienstverlening worden verricht. Daarnaast geldt een diplomaplicht voor klantmedewerkers die adviseren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.