Ads Top

'Wurgkredieten Interbank zijn moreel verwerpelijk'

Door de woekerrente van geldverstrekker Interbank zijn veel consumenten in de problemen gekomen: families lossen nauwelijks af en hebben al tienduizenden euro's rente betaald, zo blijkt uit een aflevering van VARA Kassa.

Willem en Rita sloten in 2003 een krediet af bij Interbank. Zij hebben tot nu toe al meer dan 46.000 euro betaald en nog steeds een restschuld van 28.500 euro. Dat komt door de hoge rente. Ze betalen namelijk 12,3 procent rente

Bij Stichting Geldbelangen liggen nu 200 meldingen van mensen die ook een wurgkrediet hebben.

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten AFM noemt deze klanten 'locked-up'. Dat wil zeggen: gevangen in hun krediet. De zorgplicht vereist dat de geldverstrekker pro-actief in gesprek gaat met de klant over hoe uit deze situatie te komen. Als een geldvertrekker dat niet doet, kan de AFM uiteindelijk boetes opleggen aan geldverstrekkers. De financiële toezichthouder noemt de wurgkredieten onwenselijk. De AFM is daarom al twee jaar bezig om probleemkredieten bij geldverstrekkers aan te pakken.

Hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot (UvA) noemt deze wurgkredieten moreel verwerpelijk. "Het zijn kwetsbare mensen en als er iets tegenzit ga je het ene gat met het andere vullen. Dan kan je niet meer zeggen: eigen schuld dikke bult. Met het tussentijds verhogen van de rente zet je mensen klem."


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.