Ads Top

Banken maken risicoprofielen beleggingsportefeuille beter vergelijkbaar

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een instrument ontwikkeld waarmee particuliere beleggers de verschillende risicoprofielen van beleggingsportefeuilles beter kunnen vergelijken.

Met deze Risicometer Beleggen zetten banken een volgende stap in het verbeteren van hun dienstverlening aan particuliere beleggers. Eerder maakten banken de kosten van beleggingsportefeuilles al transparanter.

Met de Risicometer Beleggen worden de risicoprofielen van verschillende aanbieders onderling vergelijkbaar. Zo wordt met de meter in één oogopslag duidelijk hoe een ‘conservatieve’ portefeuille van de ene aanbieder verschilt van een ‘gematigd defensieve’ portefeuille bij de andere aanbieder.

Het meten van het risico vindt plaats op basis van volatiliteit. Dit is de mate waarin de waarde van een portefeuille van beleggingen schommelt. Volatiliteit is een veel gebruikte maatstaf voor risico. De Risicometer Beleggen geeft een indicatie van de mate van volatiliteit op een schaal van 1 tot 7, van een beleggingsportefeuille die past bij een bepaald risicoprofiel.

Private vermogensopbouw wordt - door de versobering van de collectieve voorzieningen door de overheid op een breed terrein (ouderdom, zorg, werkloosheid, studie) - voor consumenten steeds belangrijker. Beleggen is - naast sparen of bijvoorbeeld aflossen op de hypotheek - één van de pijlers van de private vermogensopbouw. Mede gezien het toenemende belang van private vermogensopbouw zien banken goede beleggingsdienstverlening als een grote verantwoordelijkheid richting de klant. Daarom willen zij klanten helpen om een afgewogen keuze te maken voor een beleggingsdienstverlener of portefeuille door ze meer inzicht te geven in factoren risico, rendement en kosten van de producten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.