Ads Top

Rabobank biedt ondernemers financiering via vermogende klanten

Rabobank start een proef waarbij MKB-ers geld lenen van vermogende klanten van de bank. Voor ondernemers betekent dit een bredere toegang tot financiering en vermogende klanten krijgen er een nieuwe investeringsmogelijkheid bij. Deze vorm van ‘peer-to-peer lending’ is een aanvulling op bestaande financieringsvormen zoals regulier bankkrediet en crowdfunding. Rabobank bouwt een online platform (“Rabo & Co”) waarop ondernemers en Private Banking-klanten samenkomen. Ondernemers plaatsen daar hun financieringsaanvraag en Private-Banking klanten geven aan welke lening ze willen meefinancieren. Rabobank neemt in de proeffase zelf voor minimaal 50 procent deel in iedere financiering.

De proef loopt tot december. Deelnemers zijn Private-Banking klanten met een vrij belegbaar vermogen van minimaal EUR 1 miljoen. Het minimale aandeel in een krediet van één onderneming is EUR 100.000. De ondernemers die aan de proef meedoen bevinden zich in de groeifase en zijn op zoek naar een uitbreidings- of herfinanciering. Rabobank is voor de ondernemer het aanspreekpunt.
 
Rien Nagel, lid van de raad van bestuur: “Deze manier van kredietverlening heeft de toekomst. Wij verwachten dat er grote belangstelling is onder onze klanten. Ondernemers zijn meer en meer aangewezen op alternatieve financieringsvormen. Dit heeft onder andere te maken met de strengere kapitaaleisen voor banken. Rabobank wil klanten met een goed bedrijfsplan optimaal ondersteunen met een financiering, maar zal deze steeds minder volledig via de eigen balans laten lopen. De particuliere klanten die meeparticiperen in de lening hebben dezelfde voorwaarden, zekerheden en rendement als de Rabobank en we delen naar rato de lasten als een ondernemer in betalingsproblemen komt. Samen uit, samen thuis dus.”
 
Rien Nagel: “Deze vorm van kredietverlening is typisch Rabobank. We zijn ooit opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden. Wat we nu gaan doen is vergelijkbaar: het geld gaat nu direct van de vermogende particulier naar de geld-behoevende onderneming. Rabobank blijft als intermediair en als belangrijkste participant de financiering beheren, maar zonder haar eigen balans volledig in te zetten. Als het platform succesvol is willen we het ook openstellen voor institutionele investeerders.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.