Ads Top

Zorgverzekeraars bereid premies te verlagen

De Nederlandse zorgverzekeraars staan grotendeels achter de uitspraak van minister Edith Schipper (Volksgezondheid) dat verzekeraars hun winsten moeten teruggeven door de premies te verlagen voor de consumenten. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele grote verzekeraars door de financiële vergelijkingssite Geld.nl naar aanleiding van uitspraken die de minister deed in het televisieprogramma Kassa! van afgelopen zaterdag. 
Verzekeraars CZ, VGZ en Eno (moedermaatschappij van Stad Holland en DSW) geven aan de premie in 2014 te zullen verlagen als de behaalde bedrijfsresultaten positief zijn. Maar ze vinden het nu nog te voorbarig om te stellen dat de premies volgend jaar zullen worden verlaagd. Ook de grootste zorgverzekeraar van Nederland, Achmea, heeft inmiddels bevestigd dat wanneer zij genoeg winst maken, zij dit zullen vertalen in een premieverlaging.
De discussie over het terug laten vloeien van de winsten van zorgverzekeraars speelt al langer. Deze is ontstaan door de grote winsten welke enkele verzekeraars vorig jaar hebben gemaakt en waarmee sommige verzekeraars grotere reserves hebben aangehouden dan wettelijk noodzakelijk.
Voor de meeste verzekeraars komt de uitspraak van de minister dan ook niet als een verrassing. “Wij zijn een coöperatie. Dat betekent dat wij altijd al opereren in dienst van onze klanten”, stelt woordvoerder Mirjam Davidson van VGZ. “Wanneer wij meer winst maken dan nodig is om aan de wettelijk vereiste buffers te voldoen, laten wij dit terugvloeien door lagere zorgpremies of investeringen in de zorg.”

Els Potma, woordvoerder van CZ ,voegt hier aan toe: ‘Wij hebben het afgelopen jaar de winst die wij in 2012 hebben gemaakt ook al vertaald in een premieverlaging in 2013.Wij kunnen ons dus helemaal vinden in de uitspraak van de Minister”.
Een concrete uitspraak over of de premies in 2014 ook daadwerkelijk verlaagd gaan worden, willen de verzekeraars nog niet doen. Potma: “We hebben nog een flink aantal maanden te gaan, dus om nu al uitspraken te doen over de premie voor 2014 vinden wij te voorbarig. Maar als de resultaten van CZ aan het einde van het jaar positief genoeg zijn, zullen wij dit zeker vertalen in een premieverlaging.”
Verzekeringsmaatschappij Eno houdt nog de optie open om de extra winst te investeren in de zorg. Woordvoerder Nynke Wiersma: “Als wij hoge winsten maken, zullen wij dit altijd gebruiken om te investeren in de betaalbaarheid van de zorg. Dit betekent dat wij in dat geval zeker de premie zullen verlagen, maar ook investeren in de zorg om deze goedkoper te maken, is een mogelijkheid.”
“De bereidheid van de verzekeraars om , indien mogelijk, de premies te verlagen in 2014 is een goed teken”, vindt Sieto de Vries van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Echter of de verzekeraars hun belofte echt gaan omzetten in daden is natuurlijk de vraag. Geld.nl zal hiertoe de resultaten van de verzekeraars over 2013 nauwkeurig in de gaten gaan houden. Op basis van deze resultaten zullen we de consumenten en de verzekeraars actief herinneren aan de gedane toezeggingen.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.