Ads Top

Eerste kredietcoöperatie in Nederland operationeel

Op het seminar "Financiering van het MKB" in Nunspeet is het "Coöperatief Ondernemers Platform - Veluwe U.A." officieel van start gegaan. Het is daarmee de eerste operationele kredietcoöperatie in Nederland voor financiering van MKB bedrijven.
De kredietverlening door de reguliere banken aan het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is nagenoeg opgedroogd. De MKB-bedrijven zijn de motor van de economie. Een vrijwel dichte kredietkraan legt die motor stil.
Het Midden- en Kleinbedrijf bestaat uit bedrijven tot 250 werknemers en zorgt in Nederland voor 4,2 miljoen arbeidsplaatsen (2011). Dat is bijna 70 % van het totaal aan arbeidsplaatsen in het bedrijfsleven. Daarvan gaan er dit jaar iedere werkdag meer dan 120 verloren.
Een aantal (oud-) ondernemers op de Veluwe laat dat in hun regio niet gebeuren. Zij namen het initiatief tot oprichting van het "Coöperatief Ondernemers Platform-Veluwe" (Het C.O.P.-Veluwe).
De Coöperatie heeft tot doel MKB ondernemers te steunen met een K.I.C.K.: Kennis, Innovatie, Coaching en Kapitaal. Vermogende particulieren, zoals ondernemers, die hun bedrijf hebben overgedaan, stellen kapitaal ter beschikking van actieve ondernemers met een goed plan voor uitbreiding of nieuwe producten of markten. De kapitaalverschaffing is gekoppeld aan kennisoverdracht en coaching door specialisten uit de branche van de lenende ondernemer. Verder is innovatie en duurzaamheid doorslaggevend.
De organisatie is operationeel en uitgerust voor haar taak. De leden van het stichtingsbestuur zijn oud-ondernemers en branchespecialisten. Zij worden geadviseerd en ondersteund door Prof Dr. Ir. Gert van Dijk (financieel beleid en coöperatieve strategie - Nyenrode Business Universiteit).
Het C.O.P. - Veluwe is een geheel besloten coöperatie. Deelnemers worden lid door aanschaf van één of meer certificaten. Kapitaalverstrekkende leden kunnen daarnaast deelnemen met een obligatielening tegen een fair rentetarief. Kapitaalvragende leden betalen een marktconforme rente over hun leningen. De coöperatie beschikt intussen al over fondsen en heeft een ambitieus wervingsprogramma met de slogan: het MKB moet uit de knel.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.