Ads Top

Zes spaartips voor kinderen op Koningsdag

Nederland kent veel initiatieven om kinderen goed met geld te leren omgaan. Koningsdag is voor veel ouders bij uitstek een moment om dat in de praktijk te brengen. Wat kunnen de kinderen het beste doen met het extra zakcentje dat ze verdienen op een vrijmarkt? Sparen is een voor de hand liggende keuze. Online bank Openbank geeft zes educatieve spaartips voor kinderen.

Leer een kind dat sparen leuk is

Koop samen een leuke spaarpot en doe de opbrengst van Koningsdag erin. Door elke maand er iets extra in te stoppen ziet je kind dat sparen op termijn een aardig bedrag kan opleveren. Open daarna een spaarrekening voor je kind. Laat je kind ontdekken dat spaargeld uit zichzelf kan groeien doordat de bank er rente over vergoedt.   

Vergelijk spaarrentes goed  

De verschillen tussen spaarrentes zijn groot. Zoek daarom een bank met een spaarrekening die een hoge rente biedt. Over een aantal jaren kan zelfs een klein verschil in rente tot grote verschillen in opbrengst leiden.

Bedenk samen een spaardoel

Geef kinderen een reden om te sparen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe game voor de PlayStation. Bespreek samen een streefbedrag en wat ze opzij moeten zetten om dat bedrag te bereiken. Zo leer je kinderen om doelbewust te sparen voor iets en hoe dat werkt.

Leer je kind over digitale geldzaken

In onze digitale wereld is het belangrijk dat kinderen ook leren omgaan met digitale betalingen, online bankieren en de veiligheid die daarbij komt kijken. Dit is een advies van het Nederlandse budgetinstituut Nibud. Dit is al mogelijk voor kinderen vanaf een jonge leeftijd, zeg acht jaar. Natuurlijk wel onder toezicht van de ouders.

Leer kinderen omgaan met een budget

Niet iedereen is alleen een verkoper op de vrijmarkt op Koningsdag. Er is ook genoeg te koop voor kinderen. Bij slim sparen hoort ook dat kinderen moeten leren om slim hun geld uit te geven. Geef je kind een vast budget voor Koningsdag voor wat ze mogen uitgeven. Dit leert hen om binnen een budget te blijven en prioriteiten te stellen.

Praat over geld

Bespreek met kinderen wat ze met het geld willen doen dat ze op Koningsdag hebben verdiend. Of hoe ze met hun budget zijn omgegaan. Door hierover te praten, stimuleer je reflectie en financieel bewustzijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.