Ads Top

DNB: Mobiel betalen in opmars

Ruim zeven van de tien betalingen aan de kassa waren in 2023 contactloos. Steeds meer contactloze betalingen gebeuren met een mobiele telefoon of smartwatch, zonder fysieke pinpas. Het traditionele insteken van een pinpas doen we steeds minder, zo blijkt uit jaarlijks gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Het aandeel contactloze betalingen aan de kassa met een mobiele telefoon of smartwatch is fors toegenomen, van 21 procent in 2022 naar 29 procent in 2023. Deze stijging is met name ten koste gegaan van het aandeel betalingen met de pinpas, zowel contactloos als door de pinpas in te steken.

Ook gedurende 2023 is deze verschuiving zichtbaar: in de eerste maand van 2023 werd 23 procent van alle kassabetalingen afgerekend met mobiel of smartwatch, in de laatste maand van het jaar bedroeg dit 33 procent. Als deze trend zich verder voortzet zal contactloos betalen met mobiel of smartwatch in de loop van 2024 de meeste gebruikte manier zijn om aan de kassa af te rekenen.

Het aandeel betalingen aan de kassa waarbij een pinpas wordt ingestoken is met een vijfde gedaald, van 10 naar 8 procent. Het gebruik hangt onder meer af van de hoogte van het bedrag. Zo werd in 2023 de pinpas bij bedragen lager dan 5 euro bij slechts 4 procent van de aankopen in de betaalterminal gestoken. Bij bedragen tussen 20 en 50 euro gebeurde dat meer dan twee keer zo vaak (9%) en bij bedragen hoger dan 50 euro zelfs vier keer zo vaak (18%). Een mogelijke verklaring voor het relatief hoge aandeel ingestoken pinpassen bij bedragen boven 50 euro, is dat we nog niet zo lang geleden bij die bedragen onze pinpas altijd verplicht moesten insteken. Sommige consumenten blijven dat gewoontegetrouw doen, ook al is dat in principe niet meer nodig.

Vooral bij benzinestations werd vaak op deze manier betaald: ruim één op de vier betalingen (26%) gebeurde daar door een pinpas in de betaalterminal te steken.

Een kwart van de bedragen onder 5 euro werd aan de kassa met contant geld betaald (25%). Bij bedragen tussen 50 en 100 euro was dat bijna de helft minder (13 procent). Boven 100 euro betaalden we 16 procent met contant geld. Dit is iets vaker dan in 2022.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.