Ads Top

Btw-aangifte doen over het eerste kwartaal? Zet 30 april als deadline in je agenda

Het is de tijd van de belastingdeadlines. Zoals die van de btw-aangifte. Ben je een ondernemer en moet je btw-aangifte doen over het eerste kwartaal? Zorg dan dat je btw-aangifte- en betaling uiterlijk 30 april binnen zijn. Om ervoor te zorgen dat het doen van jouw btw-aangifte zo goed mogelijk verloopt, geeft de Belastingdienst antwoord op de meest gestelde vragen.

Btw is een zakelijke belasting en btw-aangifte doe je als ondernemer. In de btw-aangifte geef je de btw aan die je hebt berekend aan je klanten en de btw die jij over je zakelijke kosten kunt aftrekken. Btw-aangifte doe je in principe elk kwartaal. De deadline voor de aangifte- en betaling over het eerste kwartaal is 30 april.

Inkomstenbelasting is een persoonlijke belasting. Aangifte inkomstenbelasting doe je als particulier over je inkomen. Zoals loon uit een dienstbetrekking, winst uit een onderneming of overige inkomsten uit werk. Dit doe je één keer per jaar en de deadline hiervoor is 1 mei.

 Heb je bericht ontvangen van de Belastingdienst waarin staat dat je btw-aangifte moet doen, dan moet je altijd btw-aangifte doen. Deze staat elk kwartaal klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Tenzij je een btw-vrijstelling hebt aangevraagd (zie vraag 5). Doe dus altijd btw-aangifte, óók als je een kwartaal geen omzet hebt gedraaid of geen inkopen hebt gedaan. Zo voorkom je een boete. Je doet je btw-aangifte digitaal via Mijn Belastingdienst Zakelijk binnen een maand na afloop van het kwartaal. Zet voor elk kwartaal een reminder in je agenda, ongeveer één week voor de deadline.

 Ook de btw over kosten die je vóór de start van je onderneming maakte, mag je als voorbelasting aftrekken in je btw-aangifte. Let wel op: je moet een factuur hebben waarop staat dat de btw aan jou in rekening is gebracht. En het moet duidelijk zijn dat het om zakelijke uitgaven gaat die nodig waren om je onderneming te starten.

Als je goederen en/of diensten aan klanten in het buitenland levert óf zelf uit het buitenland afneemt, dan kan het lastig zijn om de btw te bepalen. Hiervoor heeft de Belastingdienst een hulpmiddel. Zo kom je erachter óf en hoe je de btw in rekening moet brengen. Zo kan je goed voorbereid je btw-aangifte doen. 

Je kan worden vrijgesteld van de btw-aangifte als je een jaaromzet hebt onder de € 20.000. Met een jaaromzet onder de € 20.000 kun je deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee ben je vrijgesteld voor de btw. De KOR kent wel voorwaarden. En of deelname interessant is, is voor iedere ondernemer anders. Kijk op belastingdienst.nl/kor voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.