Ads Top

VEB: ECB zal zich niet laten stoppen door zelfopgelegde limiet opkoopprogramma

Het opkoopprogramma van de ECB begint te knellen door een tekort aan schuldpapier, schrijft beleggersvereniging VEB. Dit heeft de speculatie dat het einde van het programma dit najaar zal worden aangekondigd extra gevoed. Maar als het bestuur het wil heeft de ECB altijd ruimte om de regels op te rekken en door te gaan.

Het heeft er alle schijn van dat er een soort schaarste van opkoopbare leningen aan het ontstaan is. Dat is bijvoorbeeld te zien in het langzaam scheeftrekken van de verhoudingen in het opkoopprogramma.

In principe is het de bedoeling dat er naar rato van de deelname in het kapitaal van de ECB wordt ingekocht. De laatste maanden is de doelstelling schuldpapier van Portugal, Ierland en Duitsland echter niet gehaald en is dit gecompenseerd met aankopen van extra Italiaanse en Franse leningen.

Het tekort wordt in feite veroorzaakt doordat de ECB zichzelf een limiet heeft opgelegd om niet meer dan 33 procent per uitstaande lening te kopen. Deze limiet zal voor Duitsland ergens begin volgend jaar worden bereikt. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.