Ads Top

Korting op afsluitprovisie bij aanlevering via SBR

Vanaf 1 juli krijgen MKB ondernemers EUR 250 korting op de afsluitprovisie als zij bij het aanvragen van een financiering de benodigde gegevens aanleveren via SBR (Standard Business Reporting).

Via SBR kunnen bank, ondernemer en intermediairs (accountants, administratiekantoor) digitaal gegevens uitwisselen. Vanaf 1 januari 2017 zijn kleine en middelgrote ondernemingen al verplicht om hun jaarrekening in SBR bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Het gaat dan om het jaarverslag over 2016. Een jaar later gaat deze verplichting ook gelden voor grote ondernemingen. Ook voor de belastingdienst geldt SBR inmiddels als norm. Banken volgen deze ontwikkelingen.

Om de cijfers van ondernemingen via SBR aan te kunnen leveren, kunnen intermediairs gebruik maken van diverse softwarepakketten. Die kunnen worden aangesloten op de boekhouding van de ondernemer en via SBR op de systemen van de banken. Voor de intermediairs en ondernemingen die nog niet de digitaliseringslag hebben gemaakt, betekent de digitale aanleverstandaard een extra inspanning. Die zal zich echter snel terugverdienen. Een volledige digitale gegevensuitwisseling via SBR gaat sneller en is minder foutgevoelig.

Bovendien biedt het intermediairs de mogelijkheid hun diensten uit te breiden met bijvoorbeeld benchmarkvergelijkingen en continu-advisering. Dat levert extra management informatie voor de ondernemer op en scheelt tijd bij de jaarlijkse aanlevering van de cijfers aan de bank, en andere relevante partijen.

In 2017 kunnen ondernemers de jaarcijfers nog kosteloos aanleveren per post , e-mail of PDF. Naar de toekomst toe zullen daar kosten aan verbonden zijn gezien de hogere interne verwerkingskosten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.