Ads Top

Banken bieden kwetsbare klanten voorschot bij uitvoering herstelkader rentederivaten

Honderden bankmedewerkers werken dagelijks aan de uitvoering van het herstelkader rentederivaten. Daarbij zijn vele waarborgen ingebouwd om er voor te zorgen dat ieder dossier secuur wordt getoetst zodat klanten een juiste aanbieding krijgen van hun bank.

Zo worden alle stappen en berekeningen gecontroleerd door onafhankelijke beoordelaars en houdt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht op de uitvoering en naleving van het herstelkader. De aanpak waarbij meerdere partijen betrokken zijn maakt uitvoering van het herstelkader complex en zorgt ervoor dat het proces langer duurt dan aanvankelijk gehoopt. Daarom bieden banken kwetsbare klanten waar nodig een voorschot.

Inmiddels hebben de eerste ondernemers een aanbod van hun bank ontvangen, zo blijkt ook uit de voortgangsrapportage rentederivaten van de AFM. Minister Dijsselbloem wijst in een begeleidende brief bij de rapportage op de complexiteit van het herstelkader en de toepassing daarvan op een grote variëteit van dossiers met elk hun specifieke kenmerken. In de afgelopen periode heeft de Derivatencommissie daarom ruim 200 vragen van banken, externe dossierbeoordelaars en belangenorganisaties beantwoord. Met de antwoorden van de commissie konden banken hun processen en systemen verder finetunen voor de correcte uitvoering van het herstelkader.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken heeft begrip voor het ongeduld bij veel ondernemers: ‘Ik kan me goed voorstellen dat ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn, zeker als het bedrijf in zwaar weer verkeert. Het is daarom goed dat kwetsbare ondernemers waar nodig een voorschot krijgen aangeboden. Ondertussen blijft voortgang belangrijk en zetten banken alle zeilen bij voor een zorgvuldige uitvoering van het herstelkader, uiteraard zo snel mogelijk.’

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.