Ads Top

Nederlanders sparen meer dan nodig voor hun pensioen

Veel Nederlanders sparen meer dan ze nodig vinden voor hun pensioen. Ze houden daardoor geld over op de oude dag, terwijl ze wellicht geld tekort  komen op eerdere momenten waarop ze het beter kunnen gebruiken. Nederlanders denken gemiddeld 68% van hun huidige inkomen te ontvangen als netto pensioeninkomen. Volgens onderzoek zal dit meer zijn, namelijk 84% van het huidige inkomen. Eén op de zeven zet zelf geld opzij specifiek voor het pensioen. Gemiddeld gaat het om bijna 1.900 euro per jaar. Dit blijkt uit de ING Financieel fit Barometer.

De stand van de ING Financieel fit Barometer is in het derde kwartaal van 2016 uitgekomen op 95 punten. Hiermee is het sentiment van Nederlandse huishoudens onveranderd gebleven ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook ten opzichte van een jaar geleden is er geen sprake van een stijging.

Tussen verschillende bevolkingsgroepen bestaan wel flinke verschillen. Onder jongeren zijn de optimisten doorgaans in de meerderheid, terwijl onder ouderen de pessimisten steevast de overhand hebben. De laatste jaren loopt het verschil in vertrouwen tussen ’jong’ en ‘oud’ flink op. Redenen voor ouderen om meer te somberen dan jongeren: de lage spaarrente, hervormingen in de ouderenzorg en de financiële situatie van pensioenfondsen.

Nederlanders denken gemiddeld zo’n 75% van hun huidige netto inkomen nodig te hebben als minimum pensioeninkomen, zo blijkt uit de ING Financieel fit barometer. Ze vrezen hier niet aan te komen: een gemiddeld Nederlands huishouden (van 35-65 jarigen) verwacht zo’n 68% van het huidige netto inkomen te zullen ontvangen.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.