Ads Top

Gesneuvelde ontwerpen voor de rijksdaalder

Geregeld zijn ontwerpen voor munten gemaakt die niet zijn uitgevoerd. Zo ook voor rijksdaalders. In de jaren ’20 van de vorige eeuw waren de jongste circulerende rijksdaalders uit 1898 van de hand van Pier Pander.

Ook circuleerden sinds 1910 gulden-munten naar een ontwerp van Johannes Wienecke, evenals Pander als kunstenaar-stempelsnijder verbonden aan 's Rijks Munt te Utrecht. De toenmalige muntmeester Hoitsema was echter geen fan van de ontwerpen van Wienecke. Toen de mogelijkheid zich voordeed om voor de rijksdaalder een nieuw ontwerp te laten maken, toonde de muntmeester zich direct enthousiast.

In 1928 werd de prijsvraag uitgeschreven waaraan bekende namen als Wenckebach en Van der Hoef meededen. Later voegde Luns, directeur van het Rijksinstituut tot Opleiding van Tekenleraren te Amsterdam, zich bij hen. Geen enkel ontwerp haalde de eindstreep. Met als gevolg dat vanaf 1929 een aangepaste versie van het bestaande gulden-ontwerp van Wienecke werd geslagen.

Ter vergelijking de ontwerpen van Pier Pander (Rijksdaalder 1898), Huib Luns (Rijksdaalder 1929) en Johannes Wienecke (Rijksdaalder 1929).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.