Ads Top

Variabele spaarrentes beginnen weer te dalen

De variabele spaarrentes zijn in februari weer gaan dalen. LeasePlan Bank verlaagde de rente op haar internetspaarrekening begin deze maand van 3,15 naar 2,82 procent. Nu verlaagt OHRA de rente op haar internetspaarrekening van 2,8 naar 2,7 procent. Omdat de rentes op kortlopende spaardeposito's ondertussen wel stabiel lijken te blijven, lijkt de tijd aangebroken om uw spaargeld vast te zetten, constateert vergelijkingssite Spaarrente.nl.
Bij de kortlopende spaardeposito’s, met een looptijd van 1 tot en met 5 jaar, blijven de rentes nu nog stabiel. Op de middellange termijn worden nog inflatierisico’s voorspeld. Waardoor bij een lange looptijd de kans bestaat dat over een paar jaar de rente waar je je geld tegen hebt vastgezet, niet meer aantrekkelijk is.
De verlaging van de variabele spaarrentes valt te verklaren aan de hand van de ECB-rente. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar belangrijkste rentetarief de laatste maanden van 2011 tweemaal naar beneden bijgesteld. Eerst in november van 1,5 naar 1,25 procent en vervolgens in december naar 1 procent. Hierdoor wordt het voor banken goedkoper om geld te lenen van de ECB.
De ECB zag zich genoodzaakt dit tarief te verlagen, omdat banken elkaar door de onzekerheid rondom de eurocrisis niet meer voldoende vertrouwen. Door de ECB-rente te verlagen hoopt de Europese Centrale Bank geld bij hen gaan lenen in plaats van het bij de spaarder te halen. Daarnaast neemt de ECB maatregelen om banken extra geld te verschaffen. In december konden banken inschrijven op een driejarige lening bij de ECB. Deze inschrijving verliep zo succesvol dat de Europese Centrale Bank op 29 februari van dit jaar opnieuw deze mogelijkheid aanbiedt.
Toch blijven banken vooralsnog wel een beroep doen op de spaarder. Veel banken hebben immers nog steeds een tekort aan spaargeld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.