Ads Top

ASN Bank kiest voor volledige verduurzaming van nieuwe locatie

De ASN Bank verhuist op 31 maart naar een volledig duurzaam gerenoveerd kantoorgebouw aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag De bank kiest vanuit haar duurzame missie voor de koop en renovatie van een bestaand, leegstaand kantoorgebouw in plaats van nieuwbouw.
"Door zo'n pand helemaal duurzaam te verbouwen kan het weer decennia mee. Hergebruik van bestaande bouw is ook veel meer maatschappelijk verantwoord dan een nieuw pand laten bouwen," aldus Joyce van der Est, adjunct-directeur van de ASN Bank. "In Nederland staat momenteel een enorm aantal grote kantoorgebouwen leeg. Bedrijven en overheidsinstellingen kiezen te gemakkelijk voor nieuwbouw. Met alle negatieve effecten op het milieu en de openbare ruimte van dien."
Bij de renovatie heeft de ASN Bank hoge criteria gesteld om de duurzame verbouwing te realiseren. Alle leveranciers en bedrijven die bij het bouwproces waren betrokken, zijn getoetst aan de duurzaamheidscriteria van de bank. De bank koos ook zoveel mogelijk voor aannemers uit de buurt van Den Haag. "Wij wilden voorkomen dat werknemers van bouwbedrijven van heinde en verre met busjes moesten komen. Daarom komen ook de leveranciers van materialen en inrichting uit Den Haag of omgeving," aldus Van der Est. Alle bedrijven met wie de ASN Bank samenwerkte bij de verbouwing, zoals Tagis Bouw, Ideal Projects, Gispen en Van Gansewinkel, zijn geselecteerd op hun visie en betrokkenheid bij duurzaamheid.
Hergebruik van veel bouwmateriaal en de aanschaf van gebruikt kantoormeubilair was een belangrijk uitgangspunt bij de verbouwing. Ook was er veel aandacht voor energiebesparing. De hele gevel van het nieuwe pand is naar buiten gezet en goed geïsoleerd. Dat heeft ervoor gezorgd dat de 'koudebrug' tussen gevel en binnenruimte is verdwenen. Dankzij de renovatie gaat het nieuwe gebouw van energielabel G naar B. In de toekomst is energielabel A haalbaar als de bank de aangevraagde vergunning voor warmte-koudeopslag (wko) krijgt. Het pand is nu aangesloten op de stadsverwarming. De ASN Bank heeft besloten de levensduur van deze installatie uit te dienen voordat zij overstapt op wko.
Bij de inrichting van het pand zijn duurzame materialen toegepast. Zo is het tapijt gemaakt van hergebruikte tapijten en kunststof. Ook is het pand voorzien van bamboevloeren en groene wanden om het binnenklimaat te verbeteren. Er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van daglicht. "We hebben een onbenut, leeg pand weer tot leven gebracht en een zinvolle bestemming gegeven. Daarbij gaan de sociale, ecologische en economische voordelen hand in hand. Dat past volledig in de stijl en missie van ASN Bank," aldus Van der Est.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.