Ads Top

Tien jaar online handelen

Het online handelsspel Miniconomy bestaat tien jaar. Het is daarmee één van de langstlopende 'multiplayer browsergames' van Nederlandse bodem. Na circa honderd spelrondes met in totaal een kleine honderdduizend deelnemers is het volgens de bedenkers, de broers Wouter en Mark Leenards, tijd voor een feestje.
Miniconomy startte in januari 2002 met ruim honderd deelnemers en is inmiddels uitgegroeid tot een spel met maandelijks duizenden deelnemers van over de hele wereld. Sinds 2004 wordt het spel ook in het onderwijs aangeboden vanwege het leerzame en realistische karakter. Door de inbreng van spelers en makers is Miniconomy een complete online samenleving geworden: De Federatie, bestaande uit landen als Cyberië en Digitalië. In deze fictieve landen ontwikkelen handelsrelaties, criminaliteit, politiek en het sociale leven zich zoals in de realiteit.
Er wordt een eigen krant uitgegeven, er is een burgerlijk wetboek, een onderwijs- en politiek systeem en spelers kunnen allerlei beroepen uitoefenen, van makelaar tot burgemeester. Aan spelers de taak om een groot handelsimperium op te bouwen, te midden van concurrenten én vrienden. Een handelsperiode duurt drie weken. "De meest actieve spelers zijn tijdens een ronde in totaal meer dan tien etmalen online", aldus Wouter Leenards, die Miniconomy zelf volledig programmeerde.
Deelname is nog altijd gratis, de makers van het spel hebben nooit de intentie gehad eraan te verdienen. De noodzakelijke kosten om het spel aan te kunnen bieden worden gedekt met giften en de verkoop van credits. Het feest dat op 14 januari zal plaatsvinden ter ere van het jubileum heeft dan ook geen commercieel karakter.
Mark (28) stortte zich in 2005 op de 'echte' economie en werd fondsbeheerder van een eigen beleggingsfonds. Wouter (30) vond werk als webdeveloper, maar steekt nog steeds veel tijd in het spel. Na tien jaar ontwikkelen en duizenden uren programmeren geeft het aanbieden van Miniconomy hem nog altijd voldoening: "Het is fantastisch om jonge en oudere spelers zo actief en betrokken te zien. Het is onvoorstelbaar hoe creatief sommigen zijn met de virtuele middelen die wij ze geven. Na tien jaar zijn er nog steeds spelers die al vanaf het begin meedoen. Miniconomy wordt nooit saai."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.