Ads Top

'NMa moet hypotheekmarkt opnieuw onderzoeken'

BNP Paribas vertrekt uit Nederland. SNS Bank halveert haar verkoopkanalen en wordt daarmee een kleinere speler op de markt voor hypotheken. Door deze ontwikkelingen verdwijnt gezonde concurrentie in de markt en lopen de rentemarges die banken aan hun klanten berekenen weer op. Vereniging Eigen Huis vraagt de NMa opnieuw te beoordelen of de concurrentieverhoudingen en daarmee de gezondheid van de markt in gevaar is.
"Rabobank is veruit de grootste hypotheekverstrekker en hoeft niet bang te zijn dat ING en ABN Amro klanten zullen aantrekken met een lage rente, omdat beide banken door de ontvangen staatsteun geen prijsstunter kunnen zijn", schetst directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis de huidige situatie op de hypotheekmarkt. "Daarom vragen wij de NMa om nu opnieuw te kijken of de gewijzigde concurrentieverhoudingen wel stroken met een gezonde hypotheekmarkt, of dat er sprake is van 'mededingingsbeperkend gedrag'. Dat laatste is nadelig voor de consument omdat er voor banken dan geen prikkel is om scherpe rentetarieven aan te bieden."
Op verzoek van Vereniging Eigen Huis heeft de NMa eerder dit jaar al onderzoek gedaan naar de markt van hypotheken en de marges die aanbieders aan hun klanten berekenen. In haar onderzoeksrapport in mei zegde de NMa toe de concurrentie scherp in de gaten te houden. Vereniging Eigen Huis heeft geconstateerd dat de marge op de hypotheekrente in de tweede helft van dit jaar is opgelopen van onder de 2 naar rond de 2,5 procentpunt. Of dit te maken heeft met de afnemende concurrentie of omdat banken elkaars financiele gezondheid wantrouwen, kan de NMa boven tafel krijgen.
Eerder signaleerde de NMa kansen voor consumenten om bij een renteherziening over te stappen naar een andere bank als die een lagere rente biedt. De kans daarop lijkt nu erg klein. Bovendien is het voor veel eigenwoningbezitters vrijwel onmogelijk geworden om hun hypotheek elders onder te brengen als die volgens de aangescherpte criteria te hoog is ten opzichte van het inkomen of de woningwaarde.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.