Ads Top

VBO Makelaar blijft pleiten voor verlenging verhoogde NHG-grens

Brancheorganisatie VBO Makelaar betreurt het dat minister De Jager van Financiën op dit moment geen toezegging wil doen over de verlenging van de tijdelijk verhoogde Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In haar intensieve lobby bij Tweede Kamerleden en ministeries pleit VBO Makelaar er al vanaf begin dit jaar voor om de maximale NHG-grens ook na 1 januari 2012 tijdelijk op 350.000 euro te houden. De minister gaat wel onderzoek doen naar de voor/nadelen, nut, noodzaak, premiedekking en risico's van verlenging van de NHG-maatregel.
De brancheorganisatie verwacht dat een verlenging starters en potentiële kopers met een lager inkomen sterkt in hun voornemen een woning te kopen. Daarnaast kan een verlaging naar het oorspronkelijke niveau van 265.000 euro eind dit jaar, opnieuw als een negatief signaal worden opgepakt. Dit kan het consumentenvertrouwen verder doen dalen, vindt VBO Makelaar. Directeur Hans van der Ploeg: "Er is nog steeds behoefte aan een verhoogd NHG-plafond. NHG stelt meer consumenten in staat veilig een huis te kopen. Daarnaast biedt het banken extra zekerheid bij een restschuld. Maar ook het feit dat over het te lenen hypotheekbedrag ruim een half procent minder rente betaald hoeft te worden, is in deze tijd van moeizame hypotheekverstrekking een belangrijk pluspunt."
VBO Makelaar vindt het ook een goede zaak dat er aandacht is besteed aan de moeizame hypotheekverstrekking van de banken. Minister De Jager heeft opnieuw benadrukt dat de banken de ruimte hebben om maatwerk te leveren en de 108% NHG-norm kunnen hanteren. Van der Ploeg: "Het feit dat banken vanaf 1 augustus jl. niet de NHG-norm van 108% van de woningwaarde maar hun eigen norm van 106% hanteren, heeft de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting flink in de wielen gereden. Ook het uitblijven van maatwerk frustreert de markt", aldus de organisatie.
In haar lange termijn visie wil VBO Makelaar het belang van een integrale hervorming van de woningmarkt benadrukken. VBO Makelaar vindt dat in de Woonvisie van minister Donner te weinig naar de totale woningmarkt wordt gekeken. Ook is er volgens VBO Makelaar onvoldoende visie voor de lange termijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.