Ads Top

Spel om de euro te redden

Terwijl de spanningen op de financiƫle markten naar het kookpunt gaan, lanceert Jaap Hoeksma een spel om de euro te redden. Het Europaspel Eurocratie laat zien wat de Europese Unie is en hoe de gemeenschappelijke munt verdedigd kan worden. Het spel wordt de komende maanden op scholen en universiteiten in het hele land gespeeld.
De belangrijkste vondst van het Europaspel Eurocratie is dat de EU geen staat is geworden, maar wel een democratie vormt. Het Verdrag van Lissabon richt de Europese Unie in als een representatieve democratie zonder er een staat van te maken. De EU is een samenwerkingsverband van soevereine staten, waarin de burgers van de lidstaten ook burgers van de Unie zijn. De EU vormt dus niet alleen een club van democratische landen, maar is zelf ook een democratie
De inrichting van de EU als een Unie van burgers en lidstaten is mogelijk dankzij een nieuwe benadering van het begrip soevereiniteit. In de EU is soevereiniteit geen statisch concept meer. De lidstaten dragen bevoegdheden aan de Unie over om bepaalde doelen te bereiken. Het principe van gedeelde soevereiniteit ligt ook ten grondslag aan de euro. Volgens de markten kan dat niet. Bankiers en beleggers geloven dat elke munt gesteund moet worden door een staat. In hun visie is de euro een munt zonder staat die niet vertrouwd kan worden. Het gevolg van dit wantrouwen is dat de rating agencies de lidstaten van de eurozone die in gebreke blijven, behandelen alsof zij geĆÆsoleerde landen zijn. Zo worden de rentetarieven voor soevereine schulden opgedreven en wordt de crisis kunstmatig vergroot.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.