Ads Top

Geeft BTW-vrijstelling Europese banken een fiscaal voordeel?

Nieuw onderzoek van Professor Ben Lockwood van de Universiteit van Warwick (UK), uitgevoerd in samenwerking met PwC, heeft aangetoond dat de BTW-vrijstelling die geldt voor Europese banken, geen fiscaal voordeel oplevert voor de bankensector.
In het rapport "How the VAT exemptions impact the banking sector", dat in samenwerking met Professor Ben Lockwood is opgesteld, wordt tot in detail uitgewerkt waarom de BTW-vrijstelling voor banken niet tot een fiscaal voordeel leidt voor de bankensector. Binnen de huidige BTW-wetgeving brengen banken hun klanten geen BTW in rekening. Daar staat tegenover dat ze zelf ook geen BTW kunnen terugvorderen over de kosten die ze maken. Volgens het rapport kan deze niet terugvorderbare BTW oplopen tot Euro 33 miljard per jaar.
BTW is bedoeld als een belasting op consumptie door de eindgebruiker. Door de BTW-vrijstelling voor banken wordt dit principe losgelaten. Aangezien de banken worden geconfronteerd met niet terugvorderbare BTW, worden zij feitelijk zelf belast. Dit is het gevolg van het feit dat het ingewikkeld is om de financiële diensten die banken aan consumenten in rekening brengen, te belasten. Indien over de dienstverlening van banken BTW betaald zou worden, kunnen banken de BTW die ze zelf betalen over hun kosten volledig terugvorderen. Deze terugvordering vermindert de BTW-opbrengsten voor de overheden in de EU. Als klanten van de banken BTW zouden betalen, dan kunnen zakelijke klanten de BTW terugvorderen, zodat de BTW-inkomsten voor de overheid per saldo slechts toenemen met de BTW betaald door de niet zakelijke klanten.
Het onderzoek laat zien dat de extra inkomsten die overheden zouden ontvangen van de consument - naar alle waarschijnlijkheid - niet hoger zouden zijn dan de BTW-bedragen die de banken zelf zouden kunnen terugvorderen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de BTW-opbrengsten voor de overheden zouden dalen als er een BTW-plicht voor bancaire diensten zou gelden. De onderzoekers concluderen dan ook dat niet gesteld kan worden dat de BTW-vrijstelling een fiscaal voordeel oplevert voor de Europese bankensector.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.