Ads Top

Econoom Bert Scholtens: ‘Zonder drastisch ingrijpen gaan de pensioenfondsen ten onder’

De financieel onbezorgde oude dag is een illusie. Dat was het altijd al, maar nu lijkt het door te dringen tot het grote publiek èn tot de pensioenfondsen zelf,' zegt prof. dr. Bert Scholtens van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. 'Als we niks doen gaan met name de oude fondsen snel ten onder.'
Voor een duurzaam pensioensysteem in brede zin van het woord moeten alle partijen hun gedrag veranderen. De pensioenaanspraken moeten aangepast worden door de uitkeringen te beperken en de pensioenleeftijd te verhogen. Het eerste kan door aanpassing van het streefpercentage van 70 procent naar bijvoorbeeld 50 procent, het tweede kan door de pensioenleeftijd op 70 jaar te zetten waarbij mensen vanaf hun 63ste geleidelijk minder gaan werken.
De premies moeten in lijn gebracht worden met de benodigde voorzieningen en premievrijstellingen voor werkgevers en werknemers zijn uit den boze. De pensioenfondsen moeten hun beleggingsbeleid aanpassen aan het risicodraagvlak van de deelnemers. In bijna alle gevallen betekent dat minder riskant en anders beleggen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.