Ads Top

De Unie KBO wil papieren bankafschriften in strijd tegen bankfraude

Papieren bankafschriften moeten blijven, zeker ook in het licht van de bestrijding van bankfraude. Dat vindt de Unie KBO, met ruim 327.000 leden de grootste ouderenorganisatie van Nederland.
Steeds meer banken rekenen voor het ontvangen van papieren bankafschriften een betaaltarief. In veel gevallen wordt dat verrekend in de verschillende pakketten die afgesloten kunnen worden, maar wil de klant meer dan een keer per maand een bankafschrift ontvangen, dan moet daar extra voor betaald worden. Verschillende banken hebben aangekondigd per 1 januari  2011 de tarieven van deze 'service'  fors te verhogen, of zelfs helemaal te stoppen met het versturen van papieren afschriften. Dit heeft niet alleen zeer vervelende gevolgen voor consumenten - veelal ouderen - die geen gebruik maken van Internetbankieren, maar werkt ook averechts in de bestrijding van bankfraude. 
De Nederlandse Vereniging van Banken meldde onlangs dat het aantal gevallen van fraude bij internetbankieren in de eerste helft van dit jaar is verdrievoudigd naar 514. De schade is met 4,3 miljoen euro nog  relatief beperkt.  Een beruchte manier om mensen via internet op te lichten is phishing. Daarbij worden computergebruikers naar een valse banksite gelokt, waarna criminelen proberen om hun rekening te plunderen. Maar ook op andere wijze is het mogelijk 'ongemerkt' geld van de rekening  te halen. Om de schade te beperken krijgt de klant onder andere de tip om regelmatig de bankafschriften te controleren op onrechtmatigheden en verdachte afschrijvingen. Deze tip wordt ook gegeven aan klanten die niet via internet bankieren. Met name ouderen lopen een verhoogd risico slachtoffer te worden van bankfraude. De Unie KBO roept dan ook alle banken op haar klanten - in de strijd tegen de bankfraude - gratis, laagdrempelig en frequent een bankafschrift  te laten ontvangen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.