Ads Top

Opkomst China veroorzaakte financiële crisis

De huidige financiële crisis is veroorzaakt door opkomst van China. De spaardrift van Chinezen heeft geleid tot veel goedkoop geld. Gevolg was een hausse op de Amerikaanse huizenmarkt. Het einde daarvan vormde de start van de financiële crisis. Dat stelt Heleen Mees in haar proefschrift ‘Changing Fortunes – How China’s Boom Caused the Financial Crisis’. Ze promoveert op dinsdag 28 augustus 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Sinds het ontstaan van de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie wordt er volop gediscussieerd over wie de crisis heeft veroorzaakt. Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, wees met name op Wall Street-bankiers die subprime hypotheken verkochten. In bureaucratisch jargon was er sprake van ‘regulatory oversight failure’ (falend financieel toezicht). 
Mees stelt op basis van haar onderzoek echter dat de exotische hypotheekproducten nauwelijks de oorzaak genoemd kunnen worden van de hausse op de Amerikaanse huizenmarkt - en de klap die daarna volgde. De bijzondere hypotheekvormen vormen minder dan vijf procent van het totaal aantal hypotheken in de periode 2000 tot en met 2006.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.