Ads Top

Autobiografie oud-topman IMF Witteveen

De autobiografie van oud-bewindsman en voormalig IMF-topman dr. H.J. Witteveen wordt  op dinsdag 4 september 2012 gepresenteerd op de Erasmus Universiteit Rotterdam. In zijn autobiografie De magie van harmonie: Een visie op de wereldeconomie blikt Witteveen, alumnus van de universiteit, terug op de economisch-politieke geschiedenis vanaf de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd wil hij een inspirerende bijdrage leveren aan het huidige nationale en internationale financieel-economische debat.
Witteveen (1921) is een van de oudste nog levende alumni van de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH). Hij studeerde in de Tweede Wereldoorlog aan deze voorloper van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens de wederopbouw was hij als lector en hoogleraar conjunctuurleer en economische politiek verbonden aan de NEH. Op zijn dertigste werd hij rector magnificus van zijn alma mater.  Daarnaast werkte hij aan  de opbouw van  het Centraal Planbureau.
 Witteveen was twee keer minister van Financiën: van 1963 tot en met 1965 in het kabinet-Marijnen en van 1967 tot en met 1971 in het kabinet-De Jong, waar hij ook vice-premier was. Daar was hij onder meer verantwoordelijk voor de invoering van de BTW. Hij was ook lid van de Eerste en Tweede Kamer. De spannendste tijd was zijn IMF-periode (1973-1978), die samenviel met de oliecrisis. Na het IMF was hij vooral actief in het grote bedrijfsleven. Het Soefisme loopt als een rode draad door zijn leven.
In zijn autobiografie kijkt Witteveen terug op de politiek-economische geschiedenis, maar gaat hij ook in op de huidige internationale crisis. Tijdens de presentatie van zijn autobiografie zullen prof. dr. Coen Teulings (CPB) en dr. Ruud Lubbers (voormalig minister-president) aspecten van zijn leven en werk belichten. Aansluitend zal Roel Janssen, parlementair journalist, met Teulings, Lubbers en Witteveen in gesprek gaan. De bijeenkomst wordt geopend door de rector magnificus prof. dr. Henk Schmidt.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.