Ads Top

'Cultuuromslag bankensector noodzakelijk'

Europese banken moeten kostenbesparingen van 40 tot 70 miljard Euro doorvoeren in de komende vijf jaar. Dat betekent een besparing van minimaal 10%. Dit blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder 25 Europese banken, waaronder ING, Barclays en Santander. Om dit te bereiken, moeten banken zich richten op het stroomlijnen en versimpelen van processen. Dit vereist een cultuuromslag die alleen bereikt kan worden door het structureel aanpakken van de oorzaak van de kosten.
Het is opvallend dat 40 procent van de top-25 banken die Roland Berger onderzocht nauwelijks bezig is met het structureel verlagen van de kosten. Bij 1 op 4 banken is het nog maar de vraag of de aangekondigde maatregelen voldoende zijn om zich te beschermen tegen een verdere verslechtering van de situatie in de bankensector. Mark de Jonge, partner bij Roland Berger in Nederland: "Met de welbekende "kaasschaafmethode" redden banken het niet meer. Ze moeten de oorzaak van de kosten structureel aanpakken en zich niet beperken tot korte termijn besparingen. Bovendien verwacht de maatschappij dat de rol van banken de komende tijd nog meer in dienst zal staan van de economische ontwikkeling in Europa."
Volgens Roland Berger moeten banken zich heroriënteren op hun rol in de maatschappij. Banken zullen minder complexe producten moeten aanbieden en zich moeten focussen op hun core business. Uit het onderzoek blijkt dat banken binnen 18 maanden 10 tot 20 procent van de kosten kunnen besparen door organisatorische processen te verbeteren, zoals het stroomlijnen, standaardiseren én versimpelen van werkzaamheden en het intern delen van kennis. "Het versimpelen van producten en processen verbetert ook de positionering van de bank bij klanten. Die kiezen dan voor producten die ze begrijpen," aldus De Jonge.
De Jonge: "Eenvoud is eigenlijk de belangrijkste factor om significante besparingen door te voeren en de klant optimaal te bedienen. Oftewel: eenvoudigere producten, processen en een simpelere organisatiestructuur. Zo zou men in Nederland bij consumentenbanken bijvoorbeeld intern de managementstructuren kunnen vereenvoudigen en richting klanten meer multi-channel kansen kunnen benutten."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.