Ads Top

Centrale bank Zuid-Afrika beschermt geld als merk

De Centrale Bank van Zuid-Afrika probeert de Zuid-Afrikaanse bankbiljetten als merk te beschermen in de Benelux en de Europese Unie. Het merkrecht omvat volgens de aanvragen meerdere onderdelen van de bankbiljetten waaronder het gezicht van Nelson Mandela en de afbeeldingen van de “big five”: de olifant, de luipaard, de leeuw, de buffel en de neushoorn.
Onderzoek van Knijff Merkenadviseurs heeft uitgewezen dat de bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Rand als merk worden geclaimd. Het gaat om zowel de voorkant als de achterkant van de bankbiljetten. Valsmunters kunnen naast een strafrechtelijke claim dus wellicht ook een merkenrechtelijke claim tegemoet zien als het aan de Zuid-Afrikaanse Centrale Bank ligt.
Overigens verwacht merkenjurist Erik Stegeman van Knijff Merkenadviseurs dat de merkaanvragen op moeilijkheden zullen stuiten. “Een merkrecht moet waren en diensten kunnen onderscheiden, in geval van een bankbiljet zal niemand dit als merk zien.” Het is dan ook onzeker of deze merkrechten worden toegekend. Erik Stegeman verwacht niet dat de Zuid-Afrikaanse bank tegen elk gebruik van de bankbiljetten op producten kan optreden. “Optreden tegen bijvoorbeeld een notitieblok met een bankbiljet erop is al lastig op grond van deze merkrechten aangezien er niet direct sprake is van merkgebruik of afbreuk aan de merkfunctie.” Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat de Zuid-Afrikaanse bank waar voor zijn geld krijgt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.