Ads Top

'Banken houden spaargeld gevangen op deposito’

Wie overweegt zijn spaargeld op een deposito te zetten, moet goed opletten of hij daarmee niet de zeggenschap over het eigen geld verliest. Bijna de helft van alle banken maakt het voor de spaarder namelijk onmogelijk om het deposito te beëindigen of tussentijds geld op te nemen als hij het geld plotseling toch nodig heeft. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Spaarrente.nl. “Het is op zijn minst merkwaardig te noemen, dat je bij veel banken dus ineens niet meer bij je geld kunt als je dat nodig hebt”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.
Als je je spaargeld vastzet op een deposito, ga je een overeenkomst aan met de bank. Daarin wordt afgesproken dat de spaarder het geld voor een bepaald aantal jaren op het deposito zet en dat de bank in ruil daarvoor gedurende de hele looptijd een vast rentetarief biedt. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je je spaargeld plotseling nodig hebt, bijvoorbeeld door een financiële tegenvaller. Bij bijna de helft van alle in Nederland opererende banken, waaronder Rabobank en The Economy Bank, is het in dat geval niet mogelijk het spaargeld tussentijds op te nemen.“Bij deze banken verlies je dus als spaarder in feite de zeggenschap over je eigen geld”, stelt Bulthuis. “Als je het plotseling nodig hebt, kun je er niet bij. Terwijl het toch echt jouw eigen geld is.”
Het is daarom voor de spaarder extra belangrijk goed op de voorwaarden te letten bij het afsluiten van een deposito. “Er zijn namelijk ook genoeg banken waar je het spaargeld wel tussentijds kunt opnemen of het deposito kunt beëindigen. Je moet dan alleen wel een boeterente betalen. Voor uitzonderingsgevallen, zoals werkloosheid of een scheiding, kun je het geld bij sommige banken zelfs kosteloos opnemen”, legt Bulthuis uit. “Bij die banken weet je dus dat als je het geld echt nodig hebt, je er in elk geval nog over kunt beschikken.”
Woordvoerder Milou Verhaegh van Rabobank stelt dat deze bank er bewust voor kiest het tegoed niet tussentijds te laten opnemen. “Als je bij ons kiest voor het spaardeposito, ga je een verplichting aan waarbij tussentijds opnemen niet mogelijk is. Wil je dit wel kunnen, dan kun je kiezen voor het product Rabo Doelsparen.” Dit is ook een deposito. Tussentijds opnemen is daarbij wel mogelijk, alleen worden dan wel opnamekosten in rekening gebracht.
The Economy Bank heeft recent de voorwaarden voor haar deposito’s gewijzigd. Bij deze bank was het voor 1 juli nog mogelijk het geld op een TEB Ster Deposito tussentijds op te nemen. Sinds deze maand kan dat echter niet meer. “Hier hebben we toe besloten, omdat er vaak misbruik werd gemaakt van het product. Veel klanten openden een deposito. Ze kochten dan na een jaar een huis en konden dan het geld weer kosteloos opnemen”, legt woordvoerder Yvonne Schram uit.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.