Ads Top

Vereniging Eigen Huis presenteert feiten financiering koopwoningmarkt

Met een woningmarkt in het slop, een overheid die moet bezuinigen en een de Nederlandse hypotheekschuld die internationaal als risicovol wordt gezien, is een brede maatschappelijke discussie ontstaan over noodzakelijke hervormingen op de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis wil deze discussie van de juiste informatie voorzien en presenteert de Feitenkaarten van de financiering van koopwoningen.
De woningmarkt in Nederland lijdt sterk onder het gebrek aan vertrouwen en wordt belemmerd door de beperkingen om een woning te financieren. Toch zijn de fundamenten relatief goed, zo toont het onderzoek naar de financiering van koopwoningen. De hypotheekrente staat op een laag niveau, de werkloosheid valt vooralsnog mee, huishoudens hebben gemiddeld genomen nog een forse overwaarde op hun huis en beschikken gemiddeld over een aanzienlijk eigen vermogen. Omdat er in het verleden niet op grote schaal onverantwoord is gefinancierd zijn betalingsproblemen onder eigenwoningbezitters nog relatief beperkt. Risico's van een restschuld worden deels afgedekt door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wat een stabiliserende werking op de markt heeft.

Hoofdconclusies van de Feitenkaarten

1. Nederlandse huishoudens hebben in vergelijking met andere Europese landen hoge hypotheekschulden uitstaan bij banken.
2. Tegenover deze schuld staat dat Nederlandse huishoudens in vergelijking met andere Europese landen veel vermogen hebben.
3. Doordat Nederlandse huishoudens en bedrijven meer lenen van banken dan ze er sparen moeten Nederlandse banken een groot bedrag lenen op de kapitaalmarkt.
4. De betalingsproblemen met hypotheken in ons land zijn beperkt.
5. Nederlandse banken worden op de kapitaalmarkt nog steeds als aantrekkelijk gezien.

Hoewel er kwetsbare plekken zijn in de financiering van de Nederlandse koopwoningmarkt is het totaalbeeld genuanceerd. Met één belangrijke uitzondering: de circa 500.000 huishoudens in de leeftijd tot 35 jaar die hun eerste huis kochten na 2001. Op dit moment is hun hypotheek vaak hoger dan de waarde van de woning. En omdat er nog geen overwaarde is opgebouwd via aflossing of door waardestijging en kijkt deze groep aan tegen een groeiende potentiële restschuld..

Vereniging Eigen Huis is van mening dat deze kwetsbare groep eigenwoningbezitters door de hypotheekverstrekkers zo vroeg mogelijk moet worden bijgestaan als betalingsproblemen dreigen. Ook bij betalingsachterstanden is het belangrijk dat de hypotheekverstrekkers oplossingen bieden waardoor mensen zoveel mogelijk in hun huis kunnen blijven wonen.

De woningmarkt verkeert in een crisis en moet flexibeler worden, efficiënter gaan werken en meer keuzemogelijkheden bieden. Hiervoor is een alles omvattend woningmarktplan nodig dat ook de woningfinanciering minder conjunctuurgevoelig maakt. De Nederlandse hypotheekschuld zal afnemen als de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Een dergelijke maatregel mag wat Vereniging Eigen Huis betreft uitsluitend worden genomen vanuit een integrale visie, waar ook huurliberalisatie, overdrachtsbelasting, eigenwoningforfait en het woningaanbod deel van uitmaken. Lastenverzwaring als gevolg van beperking van de hypotheekrenteaftrek en hogere huren moeten zo veel mogelijk worden gecompenseerd door verlaging van de inkomstenbelasting. Vereniging Eigen Huis hoopt samen met De Woonbond, Aedes (de koepel van woningcorporaties) en makelaarsorganisaties eind mei een dergelijk plan te presenteren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.