Ads Top

Campagne 'Over op IBAN'

De Nederlandsche Bank heeft het startsein gegeven voor de campagne Over op IBAN. Deze campagne moet consumenten en bedrijven bewust maken dat ze zich moeten voorbereiden op de overgang naar het International Bank Account Number. Op dit moment wordt het IBAN-nummer vooral gebruikt voor buitenlandse betalingen. Uiterlijk 1 februari 2014 wordt dit nummer ook gebruikt voor alle binnenlandse betalingen. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager onderstreepte met zijn aanwezigheid bij de lancering van de campagne het belang van een tijdige voorbereiding.
Naast De Nederlandsche Bank, zijn onder meer banken, de Consumentenbond en MKB-Nederland nauw betrokken bij deze campagne. Onderdeel hiervan is een website, overopiban.nl. Daarnaast informeren tv-commercials, advertenties en banners over de aanstaande veranderingen.
Op dit moment wordt het IBAN-rekeningnummer vooral gebruikt voor buitenlandse betalingen, maar uiterlijk 1 februari 2014 wordt dit nummer ook gebruikt voor alle binnenlandse betalingen. Uit de zogeheten SEPA-Monitor van de Nederlandsche Bank blijkt dat 70 procent van het MKB en 34 procent van de middelgrootbedrijven zich nog niet bewust is van de de impact van de veranderingen. Uit dezelfde monitor blijkt dat 15% van het MKB en 35 procent van het middelgroot bedrijf inmiddels bezig is met voorbereidingen om over te gaan op het IBAN-nummer. Hans Biesheuvel (MKB Nederland): 'Wij adviseren bedrijven om voor de zomer een inventarisatie en een plan van aanpak te maken. Alleen dan kunnen ondernemers de veranderingen die de komst van IBAN en SEPA meebrengen voor hun organisatie tijdig doorvoeren.'
Op dit moment weet 55 procent van de consumenten hun IBAN te vinden, zo blijkt uit het onderzoek van DNB. De consument weet minder goed het IBAN van een ander persoon of organisatie te vinden: 35 procent is hiervan op de hoogte. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: 'Consumenten hoeven gelukkig niet zoveel te doen, zolang voor hen maar duidelijk is waar ze hun IBAN kunnen vinden, bijvoorbeeld op hun rekeningafschriften. Het meeste werk gebeurt de komende jaren achter de schermen, door bedrijven, banken en overheden.' Ook banken spelen een belangrijke rol in de campagne. 'De banken ondersteunen bedrijven en consumenten zoveel mogelijk om de overgang goed te laten verlopen. Bijvoorbeeld door services als het omzetten van grote volumes rekeningnummers of het automatisch omzetten van adresboeken voor internetbankieren', aldus Boele Staal, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.