Ads Top

Nederland uit de euro?

Op vrijdag 24 juni aanstaande zal de Jean Monnet Leerstoel van de Universiteit Leiden in samenwerking met het Europees Parlement Informatiebureau Nederland een debat organiseren over Nederland, Griekenland en de euro. In het debat, dat wordt geleid door oud-politiek redacteur van het NRC Handelsblad Roel Janssen,
zullen Europarlementariƫrs Judith Sargentini (GroenLinks), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Dennis de Jong (SP) en oud-Europarlementariƫr Jan Marinus Wiersma (PvdA) tegenover elkaar staan en hun visie op de toekomst van de euro uiteenzetten. Verder zullen Prof. Alfred Kleinknecht en Prof. Bernard Steunenberg deelnemen als onafhankelijke debatleden.
Griekenland blijft problemen opleveren in de eurozone. De nationale overheidsuitgaven zijn niet op orde, dat levert grote spanningen ten aanzien van de vraag hoe de Grieken hun staatsteun kunnen betalen. Sanering van die schuld heeft ingrijpende gevolgen voor Griekenland en de rest van Europa. Dat geldt ook voor het scenario waarbij de steun aan de Grieken wordt gestaakt.
Hoe komt Nederland uit dit dilemma? Daarover wordt gedebatteerd vanuit nationale en internationale hoek en vanuit verschillende politieke perspectieven tijdens het debat 'Nederland uit de euro?'. Het debat vindt plaats op de dag dat in Brussel de Europese Raad van regeringsleiders hierover vergadert. Niet alleen de sprekers, ook het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan dit debat. Gaan we door met Europa, of kiezen we nu een 'alleingang' waarbij de gulden onze munt is en waarbij nationale protectionisme onze welvaart zou moeten beschermen?

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.